Basisscholen gaan alsnog dicht, wel noodopvang

leeg klaslokaal

Het kabinet heeft vandaag besloten dat scholen in het basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs volgende week dichtgaan. Er wordt geen afstandsonderwijs verzorgd. Wel wordt er noodopvang geregeld voor kwetsbare kinderen en kinderen met ouders in een cruciaal beroep. “We weten dat vooruitzichten van de Omikronvariant zwaar wegen in de beslissing van het kabinet, maar zijn erg teleurgesteld over deze late beslissing”, aldus Petra van Haren. “Na zeer intensieve weken als crisismanager in de school moeten schoolleiders nu in een paar dagen tijd weer alles omgooien”.

Vorige week liet de AVS al weten dat scholen snel duidelijkheid wilden en eerder vandaag liet de AVS al weten dat bij een laat besluit niet iedere school meer afstandsonderwijs kan verzorgen. “Dat het besluit tot sluiting nu alsnog wordt genomen is erg vervelend voor schoolleiders. Het betekent dat veel kerstvieringen nog deze week moeten plaatsvinden of niet door kunnen gaan en er snel noodopvang moet worden geregeld, zegt Petra van Haren. “Dat is weer ongelofelijk veel werk in korte tijd”.

Wel noodopvang, geen afstandsonderwijs en bso

Er is besloten dat scholen geen afstandsonderwijs hoeven te realiseren. Dit sluit aan bij de oproep op 14 december van onderwijsorganisaties waaronder de AVS. Ook de buitenschoolse opvang blijft de komende week dicht.

Wel wordt er noodvang ingericht voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen. In de noodopvang blijven bestaande maatregelen van toepassing. Schoolleiders zijn aan zet bij het vaststellen welke leerlingen kwetsbaar zijn. “Het betekent dat schoolleiders ook in deze laatste week voor de kerstvakantie aan de bak moeten, waar anderen even kunnen bijkomen, wordt van schoolleiders na heel intensieve weken nog meer extra’s gevraagd net als de leerkrachten en onderwijsondersteuners die worden ingezet bij de noodopvang. Mijn diepe respect voor hen”, aldus Petra van Haren.