“Ik wil leren van de mens.” Met die insteek begon Mert Özekici aan de opleiding Schoolleider Basisbekwaam van AVS Academie. “Om de bak aan ervaring van collega-directeuren en docenten als een spons op te nemen en uit te wringen op plekken waar dat nodig is.” Op basisschool De Nieuwe Maan in Delft bijvoorbeeld, waar Özekici directeur is. Wat zijn de mooiste lessen die hij daar in praktijk brengt?

Mert Özekici
Mert Özekici

Streef niet naar kennis alleen

“Met drie afgeronde HBO-studies op zak begon ik aan deze opleiding. Ik ken de weg naar boeken en literatuur. Maar enkel je kennis vergroten maakt je niet persé een wijzer mens. Het heeft me verheugd dat platte theorie tijdens de opleiding Schoolleider Basisbekwaam van AVS Academie springlevend werd gemaakt voor mijn dagelijkse schoolpraktijk.

Via de theorie van Deep Democracy maakte ik kennis met ‘Harry’: de collega die net even anders denkt en doet dan de rest. Die geen ja knikt tijdens een teamvergadering en er op de gang het zijne van denkt, maar onvrede bout in de groep gooit. Je bewust zijn van zo’n Harry is één, maar hoe ga je ermee om? Ik leerde dat het niet erg is om Harry een podium te geven. Door het benoemen van pijnpunten kan hij de onderstroom in je organisatie juist aan de oppervlakte brengen. Dat schept kansen om verschillen uit de weg te ruimen en conflicten te voorkomen.

Nu ben ik dus minder huiverig voor Harry. Binnen mijn school geef ik collega’s meer ruimte, maak pijnpunten bespreekbaar en stel mezelf kwetsbaar en transparant op. We leren en daarbij maken we allemaal fouten. Ook ik. Dat is niet erg zolang je regie houdt in hoe je ermee omgaat en er een positieve draai aan geeft. De theorie van Deep Democracy heeft me kennis opgeleverd, de vertaling naar de praktijk heeft me wijzer gemaakt.”

Verruim je blik door die van de ander

“Ik ben directeur van een Islamitische basisschool. Daar zijn er tientallen van in Nederland, maar zij werken allemaal vanuit een regulier onderwijsconcept. Voor mijn school wil ik daar verandering in brengen. Zelf heb ik Montessorionderwijs gevolgd: ‘leer mij om het zelf te doen’. Dat uitgangspunt zou ik graag meer vorm willen geven bij ons op school. Ik ben mij daarom aan het oriënteren op andere onderwijsconcepten. Als school en als directeur moet je je eigen weg vinden, maar het wiel opnieuw uitvinden is niet nodig. Tijdens de opleiding Basisbekwaam heb ik de bak aan ervaring van collega-directeuren en docenten dan ook gebruikt om mijn horizon te verbreden. Ik heb er rijkelijk uit geput om het onderwijs binnen mijn eigen context te ontwikkelen en mijn persoonlijk leiderschap vorm te geven.“

Wees geen papzak

“Het papiertje heb ik nu eenmaal nodig voor mijn basisregistratie als schoolleider, maar dit voelde alles behalve ‘ik moet weer een opleidinkje volgen’. Met dank aan bevlogen (gast)docenten die de wereld van een schooldirecteur op hun duimpje kennen. Geen papzakken zoals we in Rotterdam zeggen, die je wel even vertellen hoe het moet. Ze staan naast je, weten wat de realiteit is en werken daar samen met je naartoe. Met veel enthousiasme en een rijke schat aan ervaring.

En zo leerde ik mijn ultieme les als gevolg van een conflict in mijn agenda tussen een opleidingsdag en een spoedvergadering op school. Ik legde mijn dilemma voor aan docent Ilse van Hal. “Wees je eigen leider”, zei ze. Het bracht me in eerste instantie van mijn stuk. Mij werd gevraagd om zelf regie te nemen, initiatief te tonen en keuzes te maken. Precies wat een schoolleider moet kunnen natuurlijk. Zo’n aansturing heb ik tijdens andere opleidingen niet meegemaakt en dat is precies wat deze juist zo goed maakt. Niet aangemoedigd worden te doen wat er van je gevraagd wordt, maar zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dat is wat ik als directeur ook voor mijn school ambieer. Niet alleen maar zenden, voorkauwen en opdragen wat leerlingen moeten doen. Wel alles geven wat ze nodig hebben om het op eigen kracht te doen. Dat maakt van hen sterke, kritische en autonome denkers die klaar zijn om de samenleving te betreden.”

Op 11 januari 2023 starten we weer met een nieuwe groep aanstormend talent. Ben jij erbij? Meer informatie over de opleiding Schoolleider Basisbekwaam

Gerelateerd nieuws