Zo’n tweehonderd beginnende leraren in het primair onderwijs krijgen na hun opleiding de kans om werkervaring op te doen. De komende twee jaar nemen zij de lessen over van ervaren collega’s met de garantie op een vaste baan. Ervaren leraren krijgen door dit initiatief meer mogelijkheden en tijd om zich verder te ontwikkelen in hun vak, bijvoorbeeld door het volgen van een master. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker stellen hiervoor zo’n €5 miljoen beschikbaar.

Beginnende leraren kunnen zo werkervaring voor de klas opdoen en een betere start maken in het onderwijs. Het succesvolle ‘Vierslagleren’ project is ontwikkeld door de Katholieke Pabo Zwolle (zie Kader Primair 5, januari 2014) en slaat vier vliegen in één klap:
1. Startende leraren kunnen werkervaring opdoen (en blijven zo behouden voor het onderwijs);
2. Startende en ervaren leraren kunnen een master behalen;
3. de school profiteert van het onderzoek van de master;
4. Meer samenwerking tussen de opleiding en de schoolpraktijk.

Minister Bussemaker: “De schoolpraktijk maakt iemand immers pas echt tot een goede leraar. Met een ervaren leraar in de rol van coach geven we  leraren aan het begin van hun loopbaan een goede start.” De ervaren leraren in het primair onderwijs volgen een masteropleiding of een tweedegraads opleiding door gebruik te maken van de Lerarenbeurs (aanvragen kan van 1 april tot en met 31 mei aanstaande). Naast een dag studie krijgen zij een dag extra verlof om te werken aan een schoolontwikkelingstraject, een onderwijsvernieuwing of een stage in het voortgezet onderwijs. Deze twee dagen worden zij vervangen door een startende leraar die de afgelopen drie jaar is afgestudeerd en die ook een masteropleiding volgt. Staatssecretaris Dekker heeft hoge verwachtingen van het project: “Vierslagleren kent drie winnaars: leraren, leerlingen en niet te vergeten de ouders.”
 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws