AVS start unieke opleiding zij-instroom schoolleiders

AVS start dit voorjaar, in samenwerking met ATTC,  een unieke opleiding voor zij-instromers. Zo willen we meer potentiële schoolleiders voor dit boeiende vak aantrekken.  Lesmomenten vinden in de avond plaats, deelnemers volgen een startmodule en krijgen een assessment. Op donderdag 1 februari vond in Utrecht een inspirerende sessie voor geïnteresseerden plaats.

Het mooiste vak ter wereld. Daar zijn álle schoolleiders het roerend over eens. Nergens maak je zoveel impact als op school, als schoolleider. Regelmatig melden zich mensen die geïnteresseerd zijn in het vak bij AVS die zeggen: ‘dat spreekt mij wel aan’. Tot nu toe bracht AVS deze mensen in contact met een schoolleider uit haar eigen netwerk. Maar AVS wil méér doen. Het aantrekken van zij-instromers is één van de concrete oplossingen tegen het oplopende schoolleiderstekort. De hoogste tijd voor AVS dus om meer voor deze potentiële schoolleiders te betekenen.

Veel interesse

De afgelopen maanden hebben zich bij AVS  zo’n 40 potentiële schoolleiders gemeld. De helft daarvan was 1 op februari bij AVS aanwezig voor de inspiratiesessie. Jonneke Richert, een zij-instromer in het schoolleiderschap en tevens bekend van haar column in KADER, deelde passievol haar volledige reis naar het onderwijs. Ook kregen de deelnemers een aantal interessante dillema’s voorgelegd waar je als schoolleider mee te maken krijgt. De partner waar AVS in dit traject mee samenwerkt, ATTC opleidingen, vertelde over hun visie op onderwijs en bij uitstek die van schoolleider. Ook het Onderwijsloket, hét online platform met alle informatie over werken in het onderwijs, was aanwezig. Naast alle toffe inspiratie kwam ook de formele kant aan bod: de inhoud van het voortraject en de opleiding, de kosten en subsidiemogelijkheden.

Subsidiemogelijkheden

Schoolbesturen kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor de kosten van de opleiding, begeleiding en studieverlofkosten van een zij-instromend schoolleider. AVS merkt dat besturen daar nog onvoldoende gebruik van maken. Dit heeft vaak diverse redenen. Zo vinden sommige besturen het aantrekken van een zij-instromer spannend, zijn andere opleidingen niet altijd geschikt om naast een bestaande baan te volgen en weten zij-instromend schoolleiders vaak de goede weg in de sector niet te vinden. De opleiding die AVS samen met ATTC aanbiedt, brengt daar verandering in. ATTC heeft zich de laatste jaren doorontwikkeld tot een volwaardig, extern gecertificeerde leiderschapsopleiding voor medewerkers binnen en buiten de sector. AVS is natuurlijk dé vakvereniging voor schoolleiders met als groot voordeel haar bereik en een uitstekend netwerk.

Goed te combineren

De opleiding Schoolleider Zij-instroom van AVS en ATTC is speciaal ontworpen om leiders uit andere vakgebieden binnen twee jaar te transformeren tot sleutelfiguren in het onderwijs. Het is een ideale opleiding voor jou als je werkt en/of leidinggeeft in een andere sector dan het onderwijs. Het unieke aan deze opleiding is dat de lesmomenten, in tegenstelling tot andere opleidingen voor zij-instromend schoolleiders, in de avonduren en af en toe in het weekend plaatsvinden.

Vliegende start

De deelnemers volgen, voorafgaand aan de schoolleidersopleiding voor zij-instromers, een startmodule en doen een assessment. De startmodule geeft een diepgaand inzicht in de sociale context van het onderwijs en de inhoud van het vak van schoolleider. Het assessment geeft de deelnemer een analyse van drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden. Dit helpt de deelnemer nog beter in het vinden van een passende leer- en/ of werkplek in het onderwijs.

Meer informatie?

Ben jij of ken jij iemand die interesse heeft voor het vak van schoolleider? Neem een kijkje op onze website voor meer informatie of meld je aan voor de opleiding. Je kunt ook contact opnemen met Lianne ter Steeg, beleidsadviseur organisatie en governance.

Links