AVS in EenVandaag: Tekort schoolleiders procentueel nog groter dan leraren

Scholen beginnen het komende schooljaar met een flink tekort aan personeel. Naar verwachting zijn er aan het begin van dit schooljaar 1.400 vacatures voor leraren niet ingevuld en dat zijn er honderd meer dan vorig jaar. Het tekort aan schoolleiders is procentueel nog groter. Bijna een op de twintig scholen dreigt zonder schoolleider komen te zitten. In EenVandaag laat Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, op 8 juli haar licht schijn over de oorzaken, gevolgen en oplossingen.

(Openen in nieuw venster)

“De schoolleider is juist iemand die zorgt voor rust en een lagere werkdruk in de school. Als we dat tekort niet oplossen, dan worden de overige problemen alleen maar groter. Als we ons onderwijs op een hoog niveau willen houden, dan moet er echt wat veranderen”, aldus Van Haren.
De afgelopen maanden heeft de AVS zich samen met andere bonden ingezet voor het verhogen van de salarissen voor schoolleiders in Nederland. Helaas is het nog niet gelukt om een akkoord te sluiten over een nieuwe CAO. De komende weken gaat de AVS zich beraden over welke stappen nodig zijn om een eerlijk salaris te realiseren, het tekort aan te pakken en recht te doen aan de toenemende druk op schoolleiders.

editienl-08072019-hq.jpg

In EditieNL was er op 8 juli eveneens aandacht voor schoolleiders, de toenemende juridisering in het onderwijs naar aanleiding van het uitsluiten van een leerling van deelname aan de eindmusical, en het tekort aan schoolleiders. Ook hier kwam AVS-voorzitter Petra van Haren aan het woord. Op 22 juli werd Petra van Haren opnieuw geraadpleegd door RTL 4, het AD en Hart van Nederland over een vader die via de rechter een IQ-test eist voor zijn dochter omdat hij twijfelt aan het schooladvies.

 

Links