AVS in de Pers: lerarentekort, cao-onderhandelaarsakkoord, kinderopvang en leerachterstanden

De AVS is de afgelopen tijd volop in het nieuws geweest. Van radio en televisie tot magazines, sites en landelijke dagbladen. Hieronder een overzicht.

• In het tv-programma EenVandaag laat AVS-voorzitter Petra van Haren weten hoe groot het lerarentekort is en dat veel jonge leraren het onderwijs verlaten, omdat ze niet zo snel een vast contract kunnen krijgen. Ook vertelt ze dat er geïnvesteerd moet worden in de rol van schoolleiders, omdat juist zij een cruciale positie hebben in het behoud en aantrekken van personeel.

• Op 11 oktober berichten onder andere NOS en RTL over het cao-onderhandelaarsakkoord en de loonsverhoging van 2,25 procent voor alle medewerkers in het onderwijs. Over de extra 500 miljoen worden afspraken gemaakt in de cao voor 2022. Daarbij heeft de minister in een brief naar de Tweede Kamer opgetekend dat er onder meer extra aandacht moet komen voor schoolleiders.

• In een paginagrote advertentie in dagblad Trouw roepen op 13 oktober 33 maatschappelijke organisaties de overheid op om het financieringssysteem voor de kinderopvang minder ingewikkeld en foutgevoelig te maken. Naast de AVS vinden ook onder meer FNV, CNV, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Jantje Beton en NOC*NSF dat er iets moet veranderen.

• Scholen krijgen dit en volgend schooljaar geld om leerachterstanden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan weg te werken. Scholen willen dat vooral doen door het invoeren van kleinere klassen en meer een-op-een-begeleiding.Vanwege het lerarentekort komt deze aanpak nauwelijks van de grond, omdat er geen personeel te vinden is. Dat vertellen de AVS en de PO-Raad aan nu.nl. De scholen willen het liefst langer de tijd krijgen om de extra gelden goed in te zetten.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.