Het schooljaar is weer gestart. Een mooi moment om ook over uw eigen ontwikkeling als schoolleider na te denken. Een speciale uitwisseling aangaan met een collega in het buitenland geeft verdieping aan uw functie. De AVS heeft daarvoor het speciale Homestays programma ontwikkeld dat in mei 2005 van start is gegaan.

Uitwisseling met collegas in het buitenland
De opzet van het programma is simpel: een schoolleider uit bijvoorbeeld Nederland gaat een aantal dagen op bezoek bij een collega in het buitenland. U logeert in het huis van de ontvangende collega en loopt een aantal dagen mee op zijn of haar school. U volgt de gesprekken met leerkrachten, leerlingen en ouders. Het contact tussen beide schoolleiders wordt op deze wijze zeer intensief, wat leerzaam is voor beide partijen. De bezoekende schoolleider doet nieuwe indrukken op, maar is ook in staat om feedback te geven. De buitenlandse reis kan eventueel worden afgesloten met enkele toeristische uitstapjes. Na enige tijd volgt het tegenbezoek, waarbij de buitenlandse schoolleider op dezelfde wijze wordt ontvangen in het huis en op de school van de Nederlandse schoolleider. De AVS heeft voor het Homestays programma medewerking gekregen van schoolleiderorganisaties uit de meeste Europese landen en ook van die in Canada, Australië en de Verenigde Staten. Homestays zijn niet duur. In principe betaalt u alleen de reis. Daarnaast vraagt de AVS 75 euro bemiddelingskosten, alleen verschuldigd bij een geslaagde bemiddeling.

Verder in dit nummer
Kader Primair 2 – Oktober 2005

 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws