AVS Congres: wetenschappelijk werken aan beter onderwijs

Misschien is het je opgevallen dat we op het AVS Congres van 15 maart heel veel aandacht besteden aan wetenschappelijk werken. Dat doen we natuurlijk niet zomaar. Evidence informed werken kan de kwaliteit van onderwijs sterk verbeteren. Dat biedt dus kansen.

Steek daarom je licht op tijdens ons congres en ontdek hoe de wetenschap vakmanschap en goed leiderschap naar een nieuw niveau brengen. Dit zijn onze wetenschapssessies.

Hoe versterk je je les- en schoolpraktijk met kennis uit onderzoek? Wat zijn effectieve aanpakken? En welke onderwijsmythes kun je in je school beter vermijden? Waar vind je deze kennis? En hoe werk je met je team aan duurzame verbetering en innovatie op je school? Prof. Inge de Wolf, hoogleraar onderwijssystemen, houdt een lezing over hoe je als schoolleider aan de slag kunt met onderzoek. Je krijgt tal van handreikingen, inspirerende voorbeelden en inzichten, die je helpen om ‘evidence informed’ werken in jouw team vorm te geven en die je werk als schoolleider leuker en beter maken.

Grondlegger van de Transformatieve school is onderwijssocioloog en wetenschapper Iliass El Hadioui. Hij ziet een uitgekiende rol voor het onderwijs in zijn algemeenheid en voor de schoolleider in het bijzonder. “Kansenongelijkheid is een ‘wicked problem’, zoals bestuurskundigen dat noemen. Er is geen eenduidigheid over wat nu precies het probleem is, wie er verantwoordelijk voor is en hoe het geadresseerd moet worden. Daarnaast beweegt het probleem zich op verschillende niveaus, van het microniveau van een klas, via het mesoniveau van het professionele team op school naar het macroniveau van ons stelsel. Er is dan ook geen quick fix.” Iliass El Hadioui neemt je op ons congres mee hoe de Transformatieve school onderwijsverbetering mogelijk maakt en wat daarin de rol is van de schoolleider en het team.

Elke schoolleider wil maar één ding: goed onderwijs verzorgen. Maar in de praktijk kan dat soms best lastig zijn. Want welke aanpak werkt wel en welke niet? Gelukkig hoef je als schoolleider niet alles in je eentje te bedenken. Het programma Groeikracht werkt samen met schoolleiders en leraren in het basisonderwijs om een verbeter- en onderzoekscultuur op scholen te realiseren. Dat biedt kansen! Wil jij daar het fijne van weten? Sluit dan aan bij deze sessie. Groeikracht-expert Karin Zegers vertelt je alles over de achtergronden en de theorie. Schooldirecteur Jaimy Smit vertelt je vanuit de praktijk welke mooie veranderingen haar team en school doormaken en hoe dat tot stand kwam.

Mireille Denissen en Kees Theunis van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) vertellen je in deze workshop waar je praktisch toepasbare kennis kunt vinden en hoe je tot aanpakken komt die echt werken in de schoolpraktijk. Hoe weet je of je als schoolleider het juiste doet voor jouw team en jouw leerlingen? Kennis uit wetenschap kan helpen onderbouwde keuzes te maken voor de vraagstukken die op jouw school spelen. Uit onderzoek is veel bekend over wat goed werkt in de praktijk en wat niet. Je krijgt de tools aangereikt waarmee je als team kunt werken aan de professionalisering en verbetercultuur op jouw school. Je gaat ook zelf aan de slag met een vraagstuk dat speelt op jouw school.

Programmamanager Jeanne van Loon laat je ontdekken hoe Ontwikkelkracht jouw school kan helpen om je onderwijs te verbeteren met kennis uit onderzoek en onderwijspraktijk. In haar workshop krijg je inzicht hoe je als schoolleider door deelname aan dit programma zelf de regie kunt nemen over de ontwikkeling op jouw school, zodat je met je team verder kunt bouwen aan beter onderwijs.

Het programma kent vier pijlers:
* onderzoeks- en verbetercultuur versterken
* kennisdeling: zelfstandig aan de slag met kennis uit onderzoek
* co-creatie labs: samen met onderzoekers kansrijke aanpakken ontwikkelen
* expertscholen: scholen die hun werkwijze willen overdragen aan andere scholen

Ontdek de beproefde verbetertrajecten van Ontwikkelkracht en ga met hun ondersteuning daadkrachtig aan de slag.

Veel redenen om naar het AVS Congres op 15 maart in Nieuwegein te komen.
Koop vandaag nog je ticket!

Reserveer je kaart