Sterke verhalen, daar draaide het om op het tiende AVS-congres. Het sterke verhaal van de AVS zelf, maar vooral ook van de schoolleider, van de leden. Inleidingen en workshops boden inspiratie genoeg om met een sterk verhaal weer thuis te komen.

Ton Duif - jaarrede AVS congres 2005
Ton Duif – jaarrede AVS congres 2005

Als binnenkomer zien de ruim achthonderd schoolleiders en andere belangstellenden op een groot scherm tien jaar AVS voorbijkomen. Beelden van de AVS-leden, medewerkers en natuurlijk van kinderen en scholen. Na deze beelden begroet voorzitter Ton Duif iedereen met de woorden ‘Welkom vrienden’ en benadrukt daarmee de band die de afgelopen tien jaar gesmeed is. Duif roemt de geuzenmentaliteit van de AVS, die vaak inging tegen de gevestigde orde. Maar vooral kijkt de voorzitter vooruit, naar de veranderingen die op til zijn. Hij benoemt de behoefte aan één loket, één sectororganisatie voor het primair onderwijs, waar scholen zich rechtstreeks bij kunnen aansluiten. Wanneer de AVS deze taak op zich neemt, is het van het grootste belang dat wij weten wat u van ons verwacht. Wanneer in september het AVS-Scholenportaal de lucht in gaat, kunt u online met de AVS, maar ook met collega’s contact onderhouden over alle onderwijszaken die u aan het hart gaan. Natuurlijk blijft de AVS zich bezighouden met professionalisering, belangenbehartiging en ondersteuning bieden bij managementtaken. Afsluitend stelt Duif dat de afgelopen tien jaar meer dan de moeite waard zijn geweest.

Koos Meinderts
Koos Meinderts

Kinderboekenschrijver Koos Meinderts leidt het thema Sterke verhalen in. Met zijn verhalen, gedichten en a capella liedje hangt de zaal aan zijn lippen. Wat kan die man fantastisch vertellen! Hij heeft er duidelijk zelf ook plezier in, want met tegenzin moet hij zijn sterke verhalen voortijdig afronden. Maar er staat nog meer op het programma. AVS-beleidsmedewerker Carine Hulscher-Slot brengt de zaal weer terug in de realiteit.

Op het lustrumcongres sluit de AVS officieel de actie voor Azië af. Met hulp van de leden en in samenwerking met Z@ppelin kan de AVS zes scholen, voor vierhonderd leerlingen, gaan bouwen en inrichten. Het gaat om scholen in India, Sri Lanka, Thailand en Indonesië. Behalve dat AVS-leden veel meubilair en spullen hebben toegezegd, is er ook nog eens ongeveer 14.000 euro binnengekomen op de actierekening van de AVS. De AVS gaat er nu voor zorgen dat alle spullen naar de betreffende landen vervoerd worden wanneer de scholen gebouwd zijn. AVS-directeur en dagvoorzitter Roelf Willemstein bedankt de AVS-leden voor alle acties op de scholen. “Geweldig dat we met elkaar kinderen kunnen helpen aan de andere kant van de wereld.” Hij sluit het centrale gedeelte af met de namen van de tien winnaars van een digitale camera.

Roelf Willemstein
Roelf Willemstein

Maar het programma bood nog meer inspirerende workshops en een informatiemarkt. Om te luisteren naar sterke verhalen van workshopleiders en collega’s, om inspiratie op te doen, om het dagelijkse werk even te relativeren. Daarna was het lekker luisteren naar of swingen op de ABBA-vertolking van Lois Lane. Tijdens het dinerbuffet praatten de congresgangers en AVS-medewerkers, tussen het optreden van close harmony koor Divina, nog na over de sterke verhalen van de dag.

Download

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws