AOb: ‘Veel kwaliteitsverschil tussen pabo’s’

Ondanks het feit dat pabo´s steeds meer inzetten op vakkennis en klassieke onderwijsmethoden – wat een positief effect heeft op kwaliteitsbeoordelingen – zijn er nog te grote verschillen in kwaliteit. Dat concludeert de Algemene Onderwijsbond (AOb) op basis van het onderzoek `Ranking the pabo´s´.

Het algemene beeld van het onderzoek is dat kleine pabo´s hoger scoren dan de grote hogescholen. Sommige pabo-opleidingen hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt, maar zeven opleidingen zijn nog niet geaccrediteerd. De Driestar Hogeschool uit Gouda prijkt bovenaan het lijstje, gevolgd door de Katholieke pabo Zwolle en Hogeschool de Kempel in Helmond. Zij scoren het hoogst op de vijf kwaliteitsindicatoren: accreditatiescore, studentenoordeel, studierendement, studie-uren per week en student-docentratio. Opvallend is volgens de AOb dat kleine hogescholen in de lijst bijna allemaal hoog scoren; de staart van de ranglijst wordt gevormd door met name grotere hogescholen.

De verschillen tussen hogescholen zijn nog te groot, meent de AOb. Door de grote aandacht voor de kwaliteit van lerarenopleidingen is er een verscherpte toetsing door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Maar de studenten op zeven hogescholen wachten nog steeds op een positieve beoordeling van hun opleiding. Andere hogescholen maken juist een grote kwaliteitsslag.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.