Dinsdag 5 april achtste Nationale Buitenlesdag

Juf Tine van de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’. Een vakjury en kinderjury bepaalden de afgelopen dagen dat Tine Nieboer, die wekelijks met haar groep naar het Amsterdamse bos gaat, een jaar lang de titel van beste buitenjuf van Nederland mag dragen. De bijbehorende bokaal en het geldbedrag van 2000 euro voor de aanleg van een buitenlesplek, krijgt Tine op Nationale Buitenlesdag op dinsdag 5 april uitgereikt.

Het is de eerste keer dat op Nationale Buitenlesdag, een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton, de prijs voor buitenlesleerkracht van het jaar bekend wordt gemaakt. Ruim 200 juffen en meesters van basisscholen verspreid over heel het land werden voor de titel genomineerd. IVN en Jantje Beton hopen met de verkiezing ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven.

De juf van groep 7 werd twee weken geleden al winnaar in de provincie Noord-Holland. Juf Tine laat hiermee de 11 andere provinciale winnaars achter zich. De volwassen jury roemt haar buitenlessen, waarin veel diepgang zit, ruimte voor bewustzijn en kennismaken met jezelf.  Ook bij de kinderjury was de Amsterdamse juf favoriet. ‘Juf Tine gaat veel naar het bos. Dat vinden wij erg tof! Ze geeft veel vrijheid aan de kinderen om zelf te leren. Ze inspireert anderen en haar ideeën worden ook echt overgenomen door andere scholen in de buurt.’

IVN en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Wat IVN en Jantje Beton betreft moet dit percentage binnen afzienbare tijd zijn opgehoogd naar 25 procent.

Link