Een ‘groene’ kantine, korting op het sportabonnement, gezamenlijke fietstochten, lunchwandelingen, health checks of op retraite in een klooster; het Alfa-college biedt het allemaal en doet nog veel meer om de gezondheid van onder andere het personeel te bevorderen. “Als medewerkers enthousiast zijn, worden ze vanzelf ambassadeur.”

“Kom op, een beetje doorlopen”, maant de sportinstructeur de mbo-studenten die de school verlaten voor een rondje hardlopen. Het is niet alleen een normaal beeld voor studenten van de opleiding Sport & Bewegen in Groningen. De les is een onderdeel van het programma Fit for life, dat op alle zes hoofdlocaties van ROC het Alfa-college wordt aangeboden. En niet alleen voor studenten, ook voor medewerkers is er zo’n programma. “Alles begint bij een goede gezondheid”, verklaart Nanda Vinken, adviseur gezondheidsmanagement van het Alfacollege. “Gezondheid vormt de basis om met plezier te kunnen werken en goed te kunnen presteren.” De vergrijzing en het feit dat mensen langer moeten doorwerken vormde voor de HRM-afdeling van het Alfa-college eind 2014 de reden om een integraal vitaliteitsbeleid op te stellen. Het doel is dat medewerkers nu en in de toekomst geestelijk en lichamelijk fit zijn en blijven en het beleid gaat verder dan het bieden van activiteiten alleen. Vinken: “Het omvat alle relevante onderwerpen zoals professionalisering, mobiliteit, verzuim of Arbo, waardoor het stevig in de organisatie wordt verankerd”, vertelt Vinken. “Belangrijk is dat het onderdeel is van het strategisch beleid, zodat het gedragen wordt door het bestuur en er ook budget voor wordt vrijgemaakt.”

Stoelmassage
Maar gezondheid van bovenaf opleggen werkt volgens haar niet. Begin klein en breidt langzaam uit, is haar advies. “We zijn gewoon begonnen met wat leuke activiteiten op één locatie en dat sloeg aan”, vertelt ze. “Als medewerkers enthousiast zijn, worden ze als vanzelf ambassadeur en met hun ervaringen halen ze anderen over de streep.”
Inmiddels biedt het Alfa-college een breed scala aan acties die de fysieke, mentale of sociale gezondheid bevorderen. Van samen hardlopen, fietsen of korting op een sportabonnement tot een stoelmassage, een cursus mindfulness, health checks en leefstijltesten. “Het gaat dus niet alleen om sporten”, benadrukt Vinken. “Dat zou mensen ook kunnen afschrikken. Met een aansprekend, afwisselend en gratis aanbod proberen we steeds aan te sluiten bij de behoefte van medewerkers.”
Leidraad vormen de ‘bravo-thema’s’: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Een succes is bijvoorbeeld de online cursus ‘Afvallen zonder zweten’, die inzet op een gedragsverandering. ‘Door de cursus ben ik bewust geworden van nut en noodzaak om te veranderen. Sinds januari 2015 ben ik dertig kilo afgevallen en ik ben in staat om dit vast te houden’, schrijft een docent die deelnam enthousiast. Vinken: “Als je iedere dag de trap neemt, op de fiets gaat of de auto iets verder wegzet, levert dat meer op dan dat je elke week naar de sportschool gaat. De cursus gaat ook over wat er in je keukenkastje staat en waarom je ergens voor kiest. Ik besefte zelf opeens dat ik eigenlijk de hele dag zat: in de auto, aan het bureau, weer in de auto, aan de keukentafel en vervolgens op de bank.”
Vandaar dat de adviseur gezondheidsmanagement nu gesprekken voert aan de lange witte statafel midden in haar werkkamer, met daarop een karaf water en een bordje appels, peren en mandarijnen.

‘Totaal ontspannen’
In de kantine kiest een meisje na wat aarzeling voor een broodje gezond. Alle broodjes zijn vers belegd en studenten kunnen hier hun eigen salades samenstellen. Kroketten of saucijzenbroodjes zijn sinds twee jaar niet meer verkrijgbaar. “Niemand vraagt er naar hoor, in het weekend eten ze die al genoeg”, vertelt cateringmedewerker Janette Oostland. Ze wijst trots naar de twee zilveren schalen, het bewijs dat de kantine al twee jaar op rij voldoet aan het keurmerk Gezonde school. “Dit jaar gaan we voor de gouden schaal waarbij 80 procent van het assortiment gezond is.” Het werk bevalt haar uitstekend, ook zij doet actief mee aan de activiteiten. “Ik fitness en ben al drie keer naar het klooster geweest. Geweldig dat de school dit mogelijk maakt. Tevredenheid van het personeel hangt af van de organisatie. Als je investeert, krijg je dit dubbel en dwars terug. Zo’n weekend in het klooster zorgt voor verbinding met collega’s en ik kom er totaal ontspannen van terug. Heerlijk.”
In twee jaar zag het Alfa-college het ziekteverzuim onder personeel dalen van 5,2 naar 3,2 procent en medewerkers geven hun werkgever een 7,8 voor bevlogenheid en betrokkenheid. “Dat heeft een positief effect op het onderwijs en de resultaten”, stelt Vinken. “We doen dit voor de medewerkers, maar wel vanuit het idee dat alles wat je doet bij de leerling terechtkomt. Een vitale docent geeft bovendien het goede voorbeeld van hoe de leerling straks binnen een werksetting zijn verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn eigen gezondheid.”
Als eerste roc van Nederland besloot het Alfa-college zich via een pledge te verbinden aan het nationaal preventieprogramma Alles is Gezondheid. Bijna negenhonderd organisaties, waaronder de AVS, werken hierin aan een vitaler en gezonder Nederland via acties op school, in de wijk, op het werk en in de zorg. “We doen al heel veel om een gezonde en veilige school te zijn, maar we denken dat het nog een tandje beter en meer kan. Door ons te verbinden aan Alles is Gezondheid hopen we hier een impuls aan te geven”, aldus CvB-voorzitter Wim Moes bij de ondertekening.
Gezondheidsmanagementadviseur Vinken probeert met de acties steeds aan te sluiten op thema’s die spelen. Elke locatie van het Alfa-college heeft inmiddels oplaadpunten voor elektrische fietsen en je kunt twee weken lang gratis een e-bike uitproberen. “Om te kijken of dat bevalt en of je er zelf een wilt aanschaffen.”
Budget is wel belangrijk, maar ook zonder is er volgens haar al heel veel mogelijk. Zo kost samen wandelen tijdens de lunch niets, net als een complimentendag. “Elkaar een compliment geven zorgt voor meer werkplezier”, aldus Vinken. “Verder kijken we nu ook steeds meer hoe we talenten binnen de organisatie kunnen inzetten. Zo geef ik zelf bijvoorbeeld Shiatsu en een collega Taichi en Mindfulness. Een volgende stap is dat we ook studenten inzetten om clinics te organiseren. Op die manier raakt de hele school bij het thema gezondheid betrokken.”

Meer weten?
www.allesisgezondheid.nl
www.gezondeschool.nl
www.duurzameinzetbaarheid.nl/weekvandewerkstress (14 t/m 17 november)

Gerelateerd nieuws

  • Onderwijsraad: het onderwijs moet inclusiever

  • Monitor Hybride onderwijs: reflectie op afstandsonderwijs

  • Sterke schoolleiders belangrijk punt voor politieke verkiezingsprogramma’s

  • Vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd