Woensdag 7 oktober tekenen alle conservatoria en pabo’s van Nederland het MuziekopleidersAkkoord. Daarin leggen zij een samenwerking van twaalf jaar vast. De AVS is een van de externe partijen die mee-ondertekent.

Met dit Akkoord, een initiatief van LOBO, Netwerk Muziek, Netwerk Muziekdocenten Pabo, Opleiders Overleg Docent Muziek en de stichting Méér Muziek in de Klas, werken de instituten toe naar duurzaam en kwalitatief goed muziekonderwijs in de lerarenopleidingen, waardoor de (vak)leerkrachten van de toekomst goed toegerust en gemotiveerd zijn om muziekonderwijs aan te bieden in het primair onderwijs. De ondertekening, door de aangescherpte coronamaatregelen met een zeer beperkt aantal mensen, vindt plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Het evenement is te volgen via een live stream.

Het MuziekopleidersAkkoord komt voort uit de regeling Professionalisering muziekonderwijs pabo’s die in 2017 werd opengesteld, waaraan alle pabo’s deelnemen. Belangrijk onderdeel van de regeling is dat pabo’s een samenwerking met een conservatorium en een basisschool aangingen. Met het ondertekenen van het MuziekopleidersAkkoord ligt deze samenwerking op landelijke niveau voor nog eens twaalf jaar vast, voor optimale kennisontwikkeling en verduurzaming van alle initiatieven op het gebied van muziekonderwijs.

Gedurende de dag is er een gratis toegankelijk inhoudelijk online programma met lezingen en workshops. Om 19.00 uur is er een rondetafelgesprek met verschillende betrokkenen zoals Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen, Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds en ambassadeur Méér Muziek in de Klas Ilse DeLange.

Het MuziekopleidersAkkoord wordt gesloten door het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO), het Netwerk Muziek (netwerk van conservatoriumdirecteuren), Netwerk Muziekdocenten Pabo (NMP), Opleidersoverleg Opleiding Docent Muziek (O2DM) en Méér Muziek in de Klas. 37 partijen tekenen mee, waaronder de Algemene Vereniging Schoolleiders, de PO-Raad, Kunsten92, Nederlandse Vereniging van Orkesten, Jeugdfonds Sport en Cultuur, en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals.

Deel je muzikale jeugdfoto

Om de ondertekening van dit akkoord kracht bij te zetten organiseren alle samenwerkende partijen een landelijke actie, waarbij heel Nederland gevraagd wordt om een muzikale jeugdfoto van zichzelf te plaatsen op social media, ovv IK BEN VOOR #meermuziekindeklas.

Gerelateerd nieuws