Afgestudeerde leerkrachten werken steeds vaker buiten onderwijs

Afgestudeerden van de pabo werken, direct na hun afstuderen, steeds minder vaak binnen het onderwijs. Een half jaar later vindt een deel van hen alsnog een baan voor de klas. Dit blijkt uit de Loopbaanmonitor 2007, een onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde leerkrachten.

Een half jaar na het afstuderen heeft een kwart alsnog een baan binnen het basisonderwijs gevonden: van de in 2005 afgestudeerden aan de pabo had direct na het afstuderen 69 procent een baan binnen het onderwijs. Van de lichting 2006 was dat 64 procent. Een half jaar later is dat van cohort 2005 78 procent en van 2006 74 procent. Deze trend voltrekt zich ook in het voortgezet onderwijs.

Moeilijk
De belangrijkste reden om buiten het onderwijs te gaan werken is voor afgestudeerden aan een pabo dat het moeilijk is een baan in het onderwijs te vinden. Een aanzienlijk deel van de afgestudeerden dat na een half jaar nog niet in het onderwijs werkt, zou dat wel willen. Wel verbindt deze groep daar voorwaarden aan: een vast contract, een goed salaris en mogelijkheden voor eigen ontwikkeling.

95 procent van de pabo-afgestudeerden die direct na hun examen in 2005 een baan in het onderwijs vond, werkt na een half jaar nog steeds in deze sector. Na een jaar is dat 92 procent. Redenen om dan een baan buiten het onderwijs te zoeken zijn onder andere het aflopen van het contract, het aangaan van een nieuwe uitdaging en een vast contract en beter salaris elders. Redenen om in de toekomst een baan buiten het onderwijs te zoeken, zijn met name het salaris, de hoge werkdruk, betere carrièremogelijkheden, et cetera. De kans om direct na het afstuderen een baan in het onderwijs te vinden is het grootst in de regio Midden/ West en het laagst in Noord Nederland.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.