Een bijzondere aanpak die op de ene school werkt, is misschien ook nuttig voor de andere. Deze maand in Zo kan het ook!: Studenten helpen scholieren hun corona-achterstanden weg te werken en eindexamens te halen op het Fioretti College in Lisse.
Een ton voor extra ondersteuning ontving het Fioretti College uit Lisse uit de landelijke coronasubsidie van het demissionaire kabinet. De school zet het in voor bijles en examentraining, gegeven door twee organisaties: Blijles Bollenstreek, een bijlesorganisatie opgericht door oudleerlingen, en Studenten helpen Scholieren, een landelijk netwerk. Hoewel het geen school is met achterstandsleerlingen, heeft ook op het Fioretti College corona zijn tol geëist, vertelt teamleider havo 4 en 5 Reinier Vergunst: “Al tijdens de eerste lockdown zagen we gaten vallen bij leerlingen. Ook vragen de coronamaatregelen meer energie en inzet van collega’s. Wij hadden de pech dat een leerkracht wiskunde uitviel, terwijl dat een vak is waarbij fysieke lessen ter plaatse echt van belang zijn. Ons uitgangspunt is dat de lessen moeten doorgaan, maar verder zagen we achterstanden ontstaan.”
De examentrainingen worden in kleine groepjes gegeven door Blijles Bollenstreek, hiervoor is vijf á zes uur per groepje beschikbaar. Studenten helpen Scholieren geven één-op-één bijles aan leerlingen die dat willen, hiervoor is vijftien uur per leerling beschikbaar in periodes van zeven weken. Allemaal digitaal: snel en efficiënt. Leerling en student spreken bijvoorbeeld via WhatsApp af op een tijdstip dat beide uitkomt. Dat kan ook een tussenuur zijn. “Studenten helpen Scholieren heeft goede studenten in huis die snel in kunnen zoomen op waar het probleem zit,” aldus Vergunst. “Ze hebben korte lijntjes met de vakdocenten en hoeven niet eindeloos te overleggen.” De opbrengsten zijn hoog, ziet hij: leerlingen beginnen met meer zelfvertrouwen aan toetsen, die ze ook beter maken. “Na vijftien uur bijles zie je dat de meeste leerlingen het vak echt beter snappen. Daarna zitten ze op zo’n niveau dat ze weer zelf verder kunnen. Het vergroot hun zelfredzaamheid.”
Motivatiegebrek bij de scholieren ligt wel op de loer, ziet Vergunst: “Als je werkt met een externe club en alles ook nog digitaal gaat, is er geen spreekwoordelijke stok achter de deur om bijles te volgen. We merkten tijdens de tweede lockdown dat wegblijven wat makkelijker werd. Face-to-face heb je toch meer binding.” Toch heeft digitale huiswerkbegeleiding zeker toekomst, verwacht Vergunst. “Het zal het fysieke nooit helemaal vervangen, maar deze optie zal blijven bestaan. Dat hadden we eerder nooit gedacht. Op kleine schaal willen we vanaf dit voorjaar studenten op een remedial teaching-achtige manier inzetten als persoonlijke assistent in de klas.” Door studenten te laten snuffelen aan het onderwijs raken zij bovendien geïnteresseerd in een latere onderwijscarrière, denkt Vergunst: “Dat zou een mooie bijvangst zijn, ik zie wel een aantal goede leraren in spe.”
Ook een bijzondere aanpak op jouw school? Mail naar communicatie@avs.nl o.v.v. ‘Zo kan het ook’.