Het tekort aan leerkrachten in het po loopt snel op. In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal vacatures met 37 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit de arbeidsmarktbarometer, uitgevoerd door beleidsadviesbureau Ecorys en Dialogic in opdracht van het ministerie van OCW.
 
De stijging van het aantal vacatures ligt in het po met 37 procent (tot bijna 2190) veel hoger dan in de andere onderwijssectoren. In het vo steeg de vraag naar leraren met 11 procent (tot 3062). In het mbo is er een toename van 15 procent (tot bijna 890).
 
Volgens de onderzoekers neemt de vraag naar po-leerkrachten al anderhalf jaar sterker toe, ten opzichte van andere sectoren. Door een gebrek aan geschikte kandidaten duurt het ook steeds langer om openstaande vacatures te vervullen. Scholen bieden ook steeds vaker vaste contracten aan, om leerkrachten over de streep te trekken.
 
Het onderzoeksbureau baseert zich onder andere op cijfers van de grootste vacaturewebsites voor het onderwijs en op de openstaande vacatures bij scholen zelf.

Links

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders