Ruim 95 procent van de scholen heeft voor de meivakantie geen zelftests ontvangen. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 800 schooldirecteuren. Wel waren de laatste twee weken gemiddeld meer kinderen op school. Ruim 70 procent van de directeuren zegt zich zorgen te maken nu de BSO weer opengaat en kinderen uit verschillende scholen en klassen samenkomen, terwijl scholen nog altijd proberen om in cohorten te werken.

Petra van Haren, voorzitter van de AVS: “Schooldirecteuren zijn afgelopen maanden erg druk geweest en toe aan de meivakantie. Het is echt belangrijk dat de sneltesten er dan zijn, maar liever nog dat het onderwijspersoneel wordt gevaccineerd.” Het regelmatig groepen naar huis sturen zorgt voor extra druk op schoolleiders. “Ze zijn zelfs op niet werkdagen en in het weekend bezig om vervangers te zoeken om zo te voorkomen dat kinderen naar huis moeten of er geen onderwijs kan worden verzorgd”, zegt Van Haren.

Meer leerlingen op school, evenveel klassen thuis, meer scholen dicht

In totaal werden op 56 procent van alle basisscholen de afgelopen twee weken gemiddeld één op de vijf klassen naar huis gestuurd vanwege corona-gerelateerde oorzaken. Dat is ongeveer gelijk aan de periode daarvoor. Het aantal scholen dat alle klassen naar huis stuurde steeg licht van 1 procent naar 2,2 procent. “Soms kan het echt niet anders, bijvoorbeeld als de klas in quarantaine moet. Dan wordt gezocht naar een alternatieve oplossing voor het geven van onderwijs, maar door het uitval onder leraren valt dat regelen niet mee. Zeker als er geen schoolleider is, want wie zoekt dan de oplossingen?”, aldus Van Haren.

Gemiddeld was afgelopen twee weken 81 procent van de leerlingen en 89 procent van de leraren op school. Op 8 april ging dat om respectievelijk 78 en 87 procent, op 26 maart om 85 en 89 procent en op 11 maart om 90 procent. Daarmee is voor het eerst weer een lichte stijging van het aantal aanwezige leraren en leerlingen te zien.

Wel maakt ruim 70 procent van de schooldirecteuren zich zorgen nu ook de BSO’s weer opengaan. Van Haren: “We vragen schoolleiders om de aanwezigheid van leerlingen de komende tijd – als is dat door de meivakantie wat lastig – goed te monitoren en gaan dit na de vakantie wederom uitvragen.”

Vaccineren

De zorgen rond het heropenen van de BSO maakt de roep op scholen om het onderwijspersoneel te vaccineren alsmaar groter. “We moeten zorgen dat alle kinderen ook straks naar school kunnen blijven gaan en niet onnodig naar huis hoeven, dat betekent het zoveel mogelijk beschermen van onderwijspersoneel. Het onderwijs staat net als de zorg in de frontlinie. We zien dat in andere landen het onderwijs wel wordt beschermd en dat zou in Nederland ook moeten gebeuren,” aldus van Haren. 

Zelftests

Op 95 procent zijn nog geen zelftests ontvangen bij aanvang van de meivakantie. Vanaf dinsdag is het ministerie begonnen met de levering van de testen. Na de eerste week van het uitdelen van zelftests heeft 5 procent van de scholen deze tests ontvangen. De komende weken is het meivakantie, dus scholen vinden de timing niet handig. Op tweederde van de scholen worden de zelftests door alle personeelsleden gebruikt en wordt het effect als zinvol ervaren.

LinkGerelateerd nieuws