Honderden gemeenten, scholen, bibliotheken en bedrijven en vele tienduizenden particulieren komen van 9 tot en met 15 september in actie voor een geletterd Nederland. De Week van de alfabetisering wordt georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven. Via de website www.weekvandealfabetisering.nl kan iedereen een activiteit aanmelden en zijn diverse voorbeelden te vinden.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. In de Week van de Alfabetisering worden er door heel Nederland diverse acties georganiseerd om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Onder de noemer DURF! Zetten vele organisaties en particulieren zich in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone.

Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven: “18 procent van de jongeren van 15 jaar oud loopt het risico om laaggeletterd te worden, dus daar moet aandacht voor zijn. Jong geleerd, is oud gedaan, zeker in dit geval.”

Via de website kan iedereen een organisatie aanmelden. Op de site staan diverse voorbeelden. Zo kan een voorleesmiddag, taalquiz, schrijfwedstrijd of letterlunch georganiseerd worden. Voor leerkrachten, ouders en kinderen is er ook de TaalChallenge, waarbij kinderen vijf dagen achter elkaar met korte taal-, schrijf- en rekenopdrachten aan de slag gaan en zo het thema op een laagdrempelige manier onder de aandacht wordt gebracht. Er zijn al ruim 600 activiteiten aangemeld.

Links

Gerelateerd nieuws

  • Reden voor alertheid, maar scholen kunnen open zonder nieuwe maatregelen

  • E-mailservice ‘Regelingen OCW’ gestopt per 1 augustus 2020

  • Wijzigingen onderzoekskaders inspectie

  • Nieuwe consultatie wetswijziging medezeggenschap scholen