Eind augustus ontvingen ruim 600 scholen subsidie voor ventilatie. Daarna zijn er nog 300 scholen bijgekomen die subsidie hebben ontvangen, of een aanvraag daarvoor hebben ingediend. Dat meldt BNR op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hoewel het aantal scholen dat werk maakt van betere ventilatie in hun gebouwen flink is toegenomen, zijn er nog zo’n 2.000 scholen waar de ventilatie onvoldoende presteert. “Er is fors meer geld nodig om kinderen in een gezond klimaat te laten leren”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren op BNR Nieuwsradio.
Van Haren benadrukt dat veel scholen nog bezig zijn: “We hebben het over tweeduizend scholen waar de ventilatie onvoldoende presteert. Er blijft een grote groep scholen die die zeventig procent niet uit de hoge hoed kan toveren, waar nu niets gebeurt en waar ook nog geen plannen klaarliggen om dat op een hele korte termijn te gaan doen.”
In totaal trekt de overheid 360 miljoen uit voor het verbeteren van ventilatie in schoolgebouwen. Scholen kunnen via de gemeente aanspraak maken op deze subsidie, de zogenoemde SUVIS-regeling. Daarmee krijgen ze 30 procent van de kosten vergoed, de overige 70 procent komt voor eigen rekening of voor die van de gemeente.
Van Haren: “Veel scholen dateren van voor de oorlog of uit de tijd van de wederopbouw. Daarvan voldoet 30 procent niet. Er is minimaal 1,6 miljard nodig om scholen naar een beter plan te krijgen want het gaat niet alleen over de luchtkwaliteit, maar ook over de functionaliteit en de duurzaamheid. Dit loskoppelen en alleen op ventilatie inzoomen, dat is gewoon niet genoeg om het hele gebouwenbestand op een goed niveau te krijgen.”