De landelijke Week Tegen Pesten start maandag 17 september. In de week staat het voorkomen en aanpakken van pesten op school centraal en het bevorderen van de sociale veiligheid in het onderwijs. Initiator Stichting School & Veiligheid organiseert dit jaar de week rond het thema Laat je zien! waarbij het gaat om wederzijds vertrouwen tussen leerling en leraar. De week wordt op maandag 17 september feestelijk geopend door de minister Slob op OBS Waterrijk in Utrecht.

Meer dan duizend scholen in Nederland doen mee aan de Week Tegen Pesten. Slob gaat bij de opening met leerlingen in gesprek over het thema van de week aan de hand van de trailer van de film Helemaal alleen van de op YouTube bekende vloggende Meester Yasin. Direct na de openingsceremonie om 10.45 uur kunnen schoolklassen via het digibord een livestream volgen.

In de livestream van maandag wordt gepraat over een uitzending van het EO-kinderprogramma de Anti Pest Club (volgende aflevering op zaterdag 15 september om 16.45 uur). Anne-Mar Zwart presenteert de livestream in de Week Tegen Pesten elke dag vanuit een andere schoolklas. Daarbij zijn de kinderen uit de uitzending aanwezig. Via de chat kunnen scholen vragen stellen en na afloop meedoen aan een opdracht tegen pesten.

Werken aan vertrouwen
De Week Tegen Pesten 2018 staat in het teken van het werken aan wederzijds vertrouwen tussen leraar en leerling. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het voor leerlingen niet zomaar vanzelfsprekend is om naar de leraar te stappen als sprake is van een pestsituatie. Daar is vertrouwen voor nodig en daar werk je samen aan. Om leraren te helpen bij het verstevigen van de vertrouwensband met de leerling is speciaal voor de week lesmateriaal gemaakt door Stichting School & Veiligheid. Dit Laat je zien! Doeboek is gratis beschikbaar op www.weektegenpesten.com.
 
Debat over sociale veiligheid
In een onlangs gehouden debat in de Tweede Kamer laat minister Slob weten dat hij blij is met de stappen die scholen hebben gemaakt als het gaat om het bevorderen van sociale veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen gemakkelijker praten over pestgedrag, scholen voortvarend aan de slag zijn gegaan met antipestprogramma’s en sociale veiligheid meer monitoren. De minister vindt dat het thema sociale veiligheid hoog op de agenda moet blijven staan, zodat er minder incidenten zijn. Ook ging de minister in op het onderzoek naar de effectiviteit van antipestprogramma’s (‘Wat werkt tegen pesten’). Het onderzoek geeft scholen inzicht in de effectiviteit van sommige programma’s en helpt scholen bij het maken van een goede keuze. Daarnaast houden scholen de vrijheid om te kiezen voor een anti-pestprogramma dat bij hen past, aldus de onderwijsminister. Hij zegde toe dat hij in de Week Tegen Pesten een preview van de cijfers van de Landelijke Veiligheidsmonitor 2018 naar de Tweede Kamer stuurt.
 

Links

Gerelateerd nieuws

  • Scholen hebben ondanks coronacrisis aandacht voor sociale veiligheid

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend