In deze editie van KADER draait het allemaal om het thema Terug naar de basis, een leus die niet voor niets door Onderwijsminister Dennis Wiersma bedacht is. De leerprestaties hobbelen al jaren achteruit. Je zou er moedeloos van worden, ware het niet dat er genoeg voorbeelden zijn van landen die op onderwijsgebied eerder met tiennul achterstonden en inmiddels tot de topscoorders horen. Bij één van die landen was ik onlangs met een kleine AVS-delegatie op bezoek, bij het Centre for Schoolleadership (CSL) om precies te zijn, in Ierland.

Binnen een paar jaar tijd heeft Ierland het namelijk voor elkaar gekregen om een enorme boost te geven aan de onderwijskwaliteit. Het centrum voor schoolleiders wordt hierin gezien als een van de drijvende krachten van vernieuwing en verbetering. Reden genoeg om te kijken wat wij van het CSL kunnen leren.

Wat ik daar bevestigd zie, is dat sterke schoolleiders cruciaal zijn voor sterke scholen en daarmee voor de kwaliteit van onderwijs. Zij vervullen een verbindende rol tussen leerlingen, leraren, ondersteunend personeel, schoolbestuurders en de omgeving van de school. Bij een dusdanig belangrijke rol hoort dat je je blijft ontwikkelen. In Ierland werken schoolleidersorganisaties daarom samen in het CSL om hun directeuren nog beter toe te rusten die rol krachtig te pakken. En dat werkt. Sindsdien zijn de leerprestaties omhooggeklommen. Het behaalde succes weerklinkt in elk gesprek dat ik voer. De energie van trots en vernieuwing straalt op iedereen af.

Dat gun ik ons onderwijs ook. Wat heb jij als Nederlandse schooldirecteur nodig om in je kracht te komen en hoe kan de AVS jou daarbij helpen? Met die vraag reis ik terug naar huis. Kun jij die vraag voor mij beantwoorden?

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.