Kent u nog dat versje ‘zakdoekje leggen’? Iedereen in de kring, gezicht naar het midden, ogen dicht en als degene die eromheen mag huppelen het zakdoekje heeft neergelegd, kijkt iedereen daarna hoopvol over een schouder of de zakdoek er ligt. Ligt hij bij jou, dan spring je op om achter degene die het heeft neergelegd aan te rennen. Ben je snel, dan kun je tikken, maar die ander kan ook sneller zijn en op jouw plekje gaan zitten…
 
Kent u dan ook het versje ‘buideltje leggen’? Alle sociale partners in de kring, gezicht naar het midden, ogen stiekem open en als minister Slob – of is het minister-president Rutte? – die eromheen mag huppelen het buideltje, waarvan het niet geheel duidelijk is wat erin zit, heeft neergelegd, kijkt iedereen daarna hoopvol over de schouder of er wat ligt. Ligt er überhaupt ergens iets?? Is het genoeg?? De moeite waard om op te springen en te rennen? Wie moet er precies snel genoeg zijn?? Wie wil er op welk plekje zitten??
 
Helaas is het een slechte analogie. De investering die neergelegd moet worden, is een bloedserieuze zaak. En tot een nieuwe CAO komen is bepaald geen spelletje. De enige zakdoekjes die op dit moment in het spel zijn, zijn de tissues die af en toe nodig zijn om tranen weg te pinken bij de diep trieste situatie die aan het ontstaan is in het onderwijs. Het schoolleiderstekort en het lerarentekort lopen dramatisch op en blijkbaar zijn harde actie en alarm nodig om de politiek wakker te schudden.
 
Is het echt nog een moeilijke vraag? Waar leg ik mijn zakdoekje neer? Den Haag, word alsjeblieft wakker! De situatie in onderwijs is geen spelletje! Investeren moet. Want wie begeleidt er anders straks nog het zakdoekje leggen op het schoolplein??

25 oktober 2019