Nog meer dan de Flippo’s indertijd

In toenemende mate bemerk ik de impact van een appgroep waarvan kinderen gewild of ongewild deel uit maken. Vooral als het helemaal is ‘losgegaan’ in de app, is de sfeer daags erna plakkendik te snijden in de klas – regelrecht een afgeleide van datgene wat voorgevallen is in de appgroep.

En meestal not in a good way.

Het verontrust me hoe kwetsbaar groepen worden – vaak te vinden in de midden- en bovenbouw – als kinderen elkaar op de korrel nemen in die appgroepen. Het vreemde hierin is dat het maken van appgroepen vaak goedbedoeld is – dikwijls vanuit ‘gezelligheid’ bedacht of vanuit efficiency.

Een voorbeeld – anders blijft het allemaal te cryptisch:

Stelt u zich voor een willekeurige groep 6 van een willekeurige school, ergens in Nederland. De meeste kinderen uit deze groep hebben een mobiele telefoon en vinden het handig om nummers met elkaar te delen. Op die manier is er snel contact onderling buiten school, leuke filmpjes kunnen worden gedeeld of geinige gifjes. Als je ergens mee zit of je snapt het huiswerk niet, kun je appen met je vriend of vriendin – je wordt dan snel op je wenken bediend.

‘Moeten we morgen onze gymspullen meenemen, Jordy?’

‘Ja, maar we gaan morgen wel naar buiten, Sanne!’

‘Zullen we dit weekend samen het cadeau kopen voor meesters verjaardag?’

‘Goed idee, hoe laat spreken we af?’

‘Heb jij het nieuwe nummer van Ariana Grande ook al gehoord? Vet hè?

‘Nee, nog niet! Deel ff de link van het You Tube-filmpje anders.’

Allemaal onschuldig, zo op het eerste oog.

Maar goed, het ruilen van de Flippo’s indertijd leek ook onschuldig.

Soms gaat het keihard mis en worden er slachtoffers gemaakt. De onschuldige berichten verworden tot onschuldige plagerijtjes, muteren door naar meedogenloos pesten.

‘Sinds wanneer is jouw moeder zo dik?’

‘Waarom zeg jij dit?’

‘Omdat iedereen jou zielig vindt, echt iedereen!

‘…’

‘Sinds wanneer ben jij zo dik geworden?’

‘Hou eens op!’

‘Hoezo? Kan je niet tegen de waarheid of zo?’

‘…’

Kinderen worden door leeftijdsgenoten vernederd en gestalkt tot diep in de nacht met harde teksten, stickers en regelrechte bedreigingen.

Stickers zijn overigens het nieuwe ‘reageren’ – waar we het voorheen nog met smileys deden, zijn nu stickers hot. Via een stickermaker – te vinden in de appstore – kan werkelijk van elke foto een sticker gemaakt worden. Veelal zijn de plaatjes niet erg passend bij de leeftijdsfase van de kinderen en vallen deze binnen de categorieën ‘Ranzigheid’ en ‘Pornografisch’.

De kinderen slingeren elkaar digitaal, vlak voor het slapengaan, allerlei smerigheden toe. Gevraagd, maar nog veel vaker ongevraagd.

‘Stap dan uit die groep!’ roep ik weleens in grote naïviteit, als er weer eens een heel verdrietig kind bij mij aan tafel zit.

Dat blijkt onmogelijk te zijn.

Kinderen die de groep verlaten, worden even snel weer toegevoegd aan de appgroep. Vaak door de pester zelf. En de ellende gaat gewoon door.‘You can check out anytime, but you never leave!1

‘Leg ‘m dan weg!’
Ook geen optie, het ergste wat een kind kan overkomen is dat het dan informatie mist. Ook al is deze destructief voor hemzelf.

‘Wat zeggen je ouders ervan?’
No-option #2: dit vertel je niet aan je ouders.

Gedoe in de appgroep betekent gedoe in de klas. We kunnen niet wegkijken omdat het eerste gedoe buiten school begonnen is. Er zijn kinderen die ‘s nachts niet meer slapen omwille van pesterijen in de appgroep. Die op van de zenuwen naar school komen. Alwaar het allemaal dunnetjes wordt herhaald.

Ik vind dat hier een einde aan moet komen. Waren vijftien jaar geleden de Flippo’s de grote splijtzwam in het welbevinden van de kinderen – én hun leerkrachten – nu zijn het die verrotte appgroepen.

Ik had nu gehoopt de invloed van Lubach te hebben, want ik wil het volgende:

  1. Een leeftijdsgrens voor het gebruik van WhatsApp – ik denk hierbij aan 16 jaar of ouder.
  2. Het toevoegen van personen aan een appgroep kan alleen met toestemming van de persoon zelf – WhatsApp moet dit regelen.
  3. Ouders moeten van tijd tot tijd meekijken op de telefoon van hun kinderen – zeker al deze nog jonger zijn dan 16.
  4. Pesten op de app valt onder ‘Pesten’ – dus in gezamenlijkheid, met alle kinderen en hun ouders, adequaat oplossen en handhaven.

WhatsApp wordt werkelijk killing als er niets gedaan wordt aan pest-appgroepen. Er gaan werkelijk slachtoffers vallen.

1. The Eagles in ‘Hotel California’ – alsof zij het in 1976 al voorzagen