Ouders mogen eindelijk weer de school in. Op veel scholen is men enthousiast, want ze hebben ouders gemist. Op sommige scholen werden ouders begroet met een spandoek, kregen ze een bloem of bedacht men een ander creatief welkomstgebaar. Ook hoor ik op veel scholen die de rust ’s ochtends wel prettig vonden en ook dat kinderen meer zelfstandig gedrag vertonen zonder ouders. Maar hoe is het voor de ouders om het schoolgebouw weer binnen te lopen? Daarbij wil ik inzoomen op het schoolgebouw zelf: voelen ouders zich thuis in het schoolgebouw?
Tijdens een training ouderbetrokkenheid laat ik leerkrachten en de schoolleider vaak een rondje door hun eigen schoolgebouw lopen met de vraag: “Probeer eens door de ogen van ouders naar je gebouw te kijken, wat zie je dan?” Een leerkracht die met haar collega’s door de school had gelopen zei na afloop: “Dit vond ik echt confronterend. Ouders kijken meestal anders naar je gebouw dan wijzelf. Zij zien dingen die we als leerkrachten zelf allang niet meer zien, omdat we er altijd rondlopen.” Al gauw kunnen ze conclusies verbinden die jezelf misschien niet zo snel zou trekken. Hangen er plafondplaten los (een van de dingen die ik regelmatig op scholen zie)? Een ouder kan denken: “Is het hier wel veilig voor mijn kind?” Hangen er vooral gedateerde tekeningen van kinderen? Ouders kunnen denken: “Hebben ze wel door wat mijn kind nu allemaal al kan?” Hangt een klaslokaal vol met posters, taalrijtjes en ander educatief materiaal?: “Is deze omgeving niet veel te druk voor mijn kind?”
Scholen zijn kindvriendelijk ingericht en er zijn steeds meer prachtige teamkamers (en terecht, comfortabele werkplekken zijn belangrijk). Maar vergeten we de meest onzichtbare doelgroep van de school – ouders – niet? Daarom pleit ik niet alleen voor kind- en personeelsvriendelijke scholen, maar ook voor oudervriendelijke schoolgebouwen. Maar hoe ziet een oudervriendelijke schoolgebouw eruit? Dat begint al buiten. Als ik als ouder een kort bezoekje moet brengen, kan ik mijn auto dan wel kwijt? Of zijn alle parkeerplaatsen bezet door de medewerkers van de school? Voor een schoolgebouw kwam ik dit bord tegen, een klein gebaar met een welkom gevoel.
Bij een ander schoolgebouw fotografeerde ik dit bord:
Op de grond was in een rechthoek een lijn getekend waarbinnen de ouders konden wachten. Het verschil van een welkom gevoel tussen beide foto’s zal duidelijk zijn. Als ik een schoolplein oploop gebeurt het niet zelden dat ik moet zoeken welke deur ik moet nemen, wat is de hoofdingang? Een bord met “Ingang school” zorgt ervoor dat nieuwe ouders of ouders die niet zo vaak komen weten waar ze naar binnen kunnen. Een ouder wil de schoolleider spreken of heeft een afspraak met de Intern Begeleider. Geef met duidelijke bewegwijzering aan in welke ruimten de diverse medewerkers werken. En zorg voor een zitje voor ouders waar ze even kunnen wachten zodat ze niet hoeven te staan of op een trap of een muurtje moeten zitten wachten. Een zitje met informatieve folders die regelmatig worden vernieuwd of een beeldscherm met interessante informatie. Een beeldscherm zoals je vaak bij de huisarts ziet.
Je communiceert naar ouders dus ook met de uitstraling van je school(gebouw) en daarom nog een zestal tips die ervoor zorgen dat ouders met plezier en vertrouwen hun kind achterlaten: