Alien Cnossen

Wie had een maand geleden kunnen voorspellen dat de scholen in Nederland binnen een week online leren gerealiseerd konden krijgen? Wat een prestatie!

De aanleiding is dramatisch. Het coronavirus heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Er is angst voor wat de ziekte nu aanricht en er zijn zorgen om de toekomst. Tegelijkertijd liet de afgelopen week zien hoe creatief, innovatief en flexibel we kunnen zijn als het echt moet. Dat we over onze verschillen en eigenbelang heen kunnen stappen en samen aan de slag gaan om er het beste van te maken.

Jullie zullen het met mij eens zijn dat online onderwijs geven en het organiseren van afstandsonderwijs niet alleen een kwestie van technologie is. Hoe blij we ook zijn met wat ICT ons kan bieden, het succes zit in de andere vormen van samenwerken, het vertrouwen in kinderen en hun ouders, het durven loslaten van allerlei controles en toetsen en het geloof in creatieve oplossingen.

Wat jullie in de afgelopen weken samen met jullie teams hebben laten zien belooft veel goeds voor de toekomst! Laten we, als over een paar maanden de rust is weergekeerd, met elkaar vaststellen wat we hebben geleerd over andere manieren waarop we onderwijs ook kunnen organiseren, wat het ons gebracht heeft en wat we willen vasthouden.

De AVS Academie is net als jullie in een stroomversnelling geraakt. Onze plannen om meer te gaan doen met online leren zijn binnen een week gerealiseerd. Een aantal van de reeds gestarte leergangen krijgt een online vervolg. Voor nieuw te starten leergangen zijn de intakes via Skype uitgevoerd.
Natuurlijk -net als jullie met de leerlingen- kijken we ook uit naar de dag dat we elkaar weer live ontmoeten maar tot die tijd is er zoveel mogelijk!
 
Kortom: wat een lastige en verwarrende tijd!
Maar ook: wat een leerzame tijd!
 
Wees een beetje lief voor elkaar en let op want op dit moment valt er zoveel te leren!

31 maart 2020