Om maar meteen los te barsten: waar ik óntzettend van baal, is dat de rol van de schooldirecteur in vraagstukken als kansengelijkheid, passend onderwijs, lerarentekorten, corona-achterstanden of basisvaardigheden nog steeds zo onderbelicht blijft. Je hoort veel over leraren en hoe zij het verschil maken in de klas. Maar waar blijft de schoolleider? Terwijl een directeur in al die kwesties een sleutelpositie in de school vervult en met goed leiderschap het verschil kan maken.

Daarom kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk jullie zijn als leidinggevenden in het onderwijs. Ja, dat heb ik al vaker gezegd en dat blijf ik doen zolang schooldirecteuren zichzelf wegcijferen. Want uit onderzoek blijkt dat directeuren en masse de gaten dicht lopen als er geen leraar voor de klas is en dat ze hun eigen ontwikkeling op een laag pitje zetten om ruimte te geven aan het leerproces van leerlingen en medewerkers. Onbaatzuchtigheid is een prachtige eigenschap, maar niet als het keer op keer ten koste gaat van jezelf en dat gebeurt te vaak. Veel te vaak.

Een dag voor schoolleiders, álleen voor schoolleiders, waar het echt om jullie draait is dan ook essentieel. Ik heb het dan natuurlijk over het AVS Schoolleiderscongres op 17 maart in Utrecht. Hier sta jij centraal. Jouw ontwikkeling. Hier kom je op goede ideeën, leer je nieuwe inzichten te ontwikkelen, kun je sparren met collega’s en ben je er ook gewoon even tussenuit. Deze dag is voor jou, omdat je het waard bent en omdat je hier je kwaliteiten als schoolleider kunt vergroten, want dat blijft een absolute voorwaarde om uiteindelijk samen goed onderwijs te kunnen blijven maken.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.