Een fundament is een constructie waar iets op steunt. Het moet sterk en stabiel zijn. Aan een goed fundament hoef je weinig meer te doen. Is het er niet of tast je het aan, dan komen er scheuren in het gebouw of schudt het uiteindelijk op zijn grondvesten. Is de bodem waarin het fundament is aangelegd niet stevig genoeg, dan verzakt het gebouw dat erop staat.

Wellicht hebben we ons onderwijs te lang als een soort Toren van Pisa gekoesterd. Een scheve toren vanwege de slechte ondergrond. Met een gerestaureerd fundament dat verder wegzakken moet voorkomen. Maar rechtzetten gaat niet gebeuren, want het is zo’n karakteristiek object en er komen veel mensen op af. Het gaat al eeuwen goed, dus het zal in de toekomst ook wel goed gaan.

Dan ons funderend onderwijs. De bodem – de voorschoolse periode – is divers en niet overal stabiel. Het fundament – primair onderwijs – bestaat uit mooie stevige stukken, maar deels ook uit slechte materialen. Waar de bodem te zacht blijkt of het fundament slecht, verzakken delen. De bouwinspecteurs die de kwaliteit beoordelen doen dit vanuit diverse beoordelingskaders, maar geven wel een fiat voor bouw in plaats van de noodzaak te onderkennen de basis op orde te brengen. Het gebouw dat vervolgens wordt neergezet is stevig en mooi op sommige plekken, maar scheef of instabiel op andere.

We staan er als de toeristen in Pisa omheen. We zien hoe scheef ons onderwijsgebouw is, maar ach, het staat er al zo lang, het is zo karakteristiek voor ons land en het zal ook in de toekomst vast nog wel goed gaan. En het fundament restaureren is duur. Maar als we ál onze kinderen willen laten groeien en toerusten voor de maatschappij van straks, moeten we inzetten op een onderwijsgebouw waarvan álle delen goed ondersteund worden. Eén toren van Pisa is wel genoeg.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.