Keek u vroeger ook naar Pippi Langkous? Er was een aflevering waar de kinderen van het dorp verlangend voor de snoepwinkel stonden, dromend van wat ze wilden uitkiezen als ze er geld voor zouden hebben. Snoep was vaak schaars voor de kinderen. Karamellen, boterbabbelaars, dropveters, lolly’s: van alles waar doordeweeks geen geld voor was.

Pippi ging toen samen met Tommy en Annika enorme zakken vol snoep vullen met een goudstuk als betaling. Alle kinderen mochten zoveel snoepen als ze wilden, er was meer dan genoeg, het kon niet op. Ze begonnen te smikkelen en propten hun monden vol. Zo’n rijkdom aan snoep krijg je natuurlijk niet elke dag! Misschien was het een beetje teveel in een keer geweest en kun je beter structureel het hele jaar door elke week één lekker snoepje per dag uitzoeken, want uiteindelijk voel­den Tommy en Annika een raar gevoel in hun overvolle buiken en moest er medicijn gezocht worden.
Nog kort geleden stond het onderwijs verlangend voor het Binnenhof, dromend van wat ze zouden uitkiezen als ze er geld voor zouden hebben. Voldoende facilitering was vaak schaars voor de scholen. Minder werk­druk, een eerlijk salaris, kleinere klassen, voldoende huisvestingsmidde­len, administratieve ondersteuners en conciërges: van alles waar door de weken heen geen geld voor was.
Minister Slob ging toen met zijn ambtenaren zakken vol mogelijkheden gericht op de aanpak van achterstanden vullen met 8,5 miljard als door voor elke week de extra’ moeten naar medicijn.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.