Na de Tweede Wereldoorlog lagen landen en steden zowel economisch als maatschappelijk als fysiek behoorlijk in puin. Ook het onderwijs heeft toen zwaar onder druk gestaan. Veel leed en onrecht uit die tijd kan nooit meer worden goed gemaakt. Onherstelbare en onherroepelijke gebeurtenissen werken nog dagelijks door in ons leven. Voor de wederopbouw in Europa kwam na de oorlog het Marshallplan, een kans om niet alleen te repareren en te herbouwen, maar ook te moderniseren en innovaties toe te passen. Dat was eigenlijk al langer nodig geweest, maar kon toen in één moeite door samen met de wederopbouw worden aangepakt. Nederland ging hard aan de slag en daar plukken wij nog dagelijks de vruchten van.

In 2020 en 2021 heeft de coronacrisis er hard ingehakt. Een totaal andere situatie, die niet vergeleken kan worden met de Tweede Wereldoorlog. Maar eveneens een situatie met menselijk, maatschappelijk en economisch leed. Ook het onderwijs stond en staat zwaar onder druk. Economische steunpakketten kwamen vlot van de grond. En toen was er ineens het Nationaal Programma Onderwijs na corona, met een enorm bedrag om de vertragingen en achterstanden ten gevolge van de coronacrisis aan te pakken. Begrijpelijk en welkom, al bleek het gekozen tijdpad kort. Uiteindelijk wordt verwacht dat vanuit dit plan ook wordt gewerkt aan de onderliggende vraagstukken. Vanuit de inspectie sprak men zelfs over ‘van reparatie naar renovatie’. Renovatie betekent ‘het door ingrijpende verbouwing weer bewoonbaar maken’. Triest hoe er na vele jaren smeken om structurele investeringen in het nauwelijks meer ‘bewoonbare’ onderwijs nu wederom een weliswaar enorme, maar toch weer tijdelijke impuls ligt. Structurele investeringen zijn nodig. Een noodingreep volstaat niet. We willen straks toch niet bij een ‘Nationaal Plan voor Onderwijs ná het Nationaal Plan voor Onderwijs na corona’ terecht komen!?

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.