De zomervakantie vormt in het onderwijs een scheidslijn tussen oud en nieuw. Het oude schooljaar wordt letterlijk afgesloten door de deur van school fysiek dicht te doen en voor een aantal weken op slot te draaien. Leerlingen, medewerkers en de schoolleider zelf genieten van een welverdiende vakantie. Vakantie is echter ook bij uitstek geschikt om als leidinggevende terug te kijken. Afstand nemen van de dagelijkse, vaak hectische schoolpraktijk, waardoor er ruimte en inzicht ontstaat om na te denken over datgene wat je het afgelopen schooljaar hebt bereikt. Heb je je ambities en doelen gehaald? Heb je de kwaliteit geleverd die je had willen leveren? Heb je het beste uit je team gehaald?

Als je na de zomervakantie weer je school binnenstapt en de lokalen fris gepoetst zijn, de bankjes in het gelid staan en stapels nieuwe boeken strak op de kast liggen: wat zijn dan de punten die je meeneemt uit je reflectie? Gun jezelf de tijd en ruimte om af en toe weer stil te staan bij deze punten, zodat je ze niet uit het oog verliest. Reflecteren is een onmisbaar onderdeel van leren en van persoonlijk leiderschap. Een goede leider is zich ervan bewust dat het nooit klaar is, dat het altijd een beetje beter kan.

Ook ik heb de zomervakantie voor reflectie gebruikt. Om na te denken over wat ik heb geleerd in de eerste maanden bij de AVS en wat er beter kan, zodat wij onze ambitie om voor én achter onze leden te staan nog beter kunnen waarmaken. Er ligt al een ontwikkelagenda klaar met onderwerpen die de AVS op kortere termijn wil aanpakken. Daar gaan we de komende maanden verder mee. Ons doel is namelijk om in november een plan voor de toekomst van de AVS aan de Ledenraad te presenteren.

De zomervakantie is ten einde. Hopelijk hebben jullie er allemaal van genoten en heb je ook de rust gevonden om te reflecteren. Want dat is nodig om het schooljaar glansrijk van start te gaan.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.