Alien Cnossen

Natuurlijk is het fijn dat je als schoolleider weet wat een opleiding of leergang “waard” is. Het Schoolleidersregister PO is er duidelijk over 35%, 70% en jawel met een stevige inzet 100% en ook nog wat tussenliggende waardes. We kennen de sprinters met veel kracht die in korte tijd aan de herregistratie verplichting voldoen, de sprokkelaars van kleine opleidingen en de laatkomers die na 3,5 jaar denken: “Oei hoe ga ik dat nog redden?”. Maar laten we opletten: Voordat je het weet raak je kwijt waar het om ging: niet om de herregistratie maar om je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Een van mijn favoriete gedichten gaat hierover. Het is gebaseerd op het verhaal van Homerus  over de reis van Odysseus uit Troje terug naar huis, naar Ithaka. De reisduurde 10 jaar en was vol ontberingen en ontdekkingen. Odysseus moest veel monsters verslaan om alle eerzucht en hang naar roem en onsterfelijkheid in te lossen.

De dichter K.P. Kavafis (1911) begint met:

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
wens dat de weg dan lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaringen.

en beschrijft vervolgens regels lang alle mooie en gevaarlijke situaties die je kunt beleven. Tenslotte zegt hij: neem de tijd voor die reis:

Houd Ithaka wel altijd in gedachten.
Daar aan te komen is je doel.
Maar overhaast je reis in geen geval.
‘t Is beter dat die vele jaren duurt,
zodat je, als je oud bent, pas bij het eiland
het anker uitwerpt, rijk aan wat je onderweg verwierf,
zonder te hopen dat Ithaka je rijkdom schenken zal.
Ithaka gaf je de mooie reis.
Was het er niet, dan was je nooit vertrokken,
verder heeft het je niets te bieden meer.

Zo willen wij als AVS Academie samen met jou op reis. Ons aanbod lijkt soms op de Griekse archipel met opleidingen en leergangen als eilanden waar je aan land kunt gaan en kunt genieten van wat dat eiland biedt. Soms met survivals die het uiterste van je vergen en waar je jezelf tegen komt. Vaak met mogelijkheden om samen te reizen met anderen, tijdens intervisie, persoonlijke coaching of mentoring.

Je kunt ook reizen in de tijd en in je loopbaan: Als startende of zij instromende schoolleider, als ervaren schoolleider die verdieping zoekt in kennis en zelfreflectie, als schoolleider die overweegt om de stap naar bestuurder te maken of als beginnend bestuurder die graag nog het anker uitgooit bij de AVS Academie.

Als AVS Academie zochten we ook het avontuur, al hebben we het zeemonster Corona niet echt opgezocht. Toen die met zijn klauwen voor ons stond voelden we ons eerder geïntimideerd dan avontuurlijk.

Maar we moesten het avontuur wel aangaan en we zijn er rijker van geworden: Online leren, meer mogelijkheden voor persoonlijke leerroutes door (online) intervisie, mentoring en coaching. Allerlei vormen van blended learning. Maken jullie met ons de reis naar Ithaka, wetend dat niet alleen de herregistratie op Ithaka zo de moeite waard is maar alles op de reis daar naar toe?

Wij begeleiden je graag!