Ssst. Even niks zeggen. Even niks invullen. Er gewoon zijn. Aanhoren. De ander laten uitpraten, mijn neiging om door te vragen, meer te willen weten onderdrukken en… Luisteren. Weet je hoe óntzettend moeilijk dat is? Het vraagt erom dat je jezelf even parkeert. Niet alleen jij als persoon, maar ook je emotie, je nieuwsgierigheid en enthousiasme. Jij doet er even niet toe. Die ander, die mag er zijn. Zijn of haar verhaal telt.
Het zal je niet verrassen dat luisteren de basis is voor goed leiderschap en ik vermoed dat veel van de schoolleiders deze eigenschap geweldig beheersen. Want om een school goed te kunnen runnen, moet je begrijpen wat er speelt. Je moet luisteren naar je team, kinderen, ouders, experts, het bestuur. Goed luisteren vraagt om tijd, om ruimte en rust. Iets waar veel schooldirecteuren momenteel een chronisch tekort aan hebben.

En toch, zo valt te lezen in het artikel De schoolleider als crisismanager, blijkt dat schoolleiders sinds corona nog nooit zo vaak de vraag hebben gesteld: ‘En, hoe gaat het nu met jou?’ Intuïtief voelen ze dat deze vraag met oprechte belangstelling en luisteren naar het verhaal dat daarop volgt, de manier is om goed te zijn voor de mensen om je heen. En dat stelt je als schoolleider in staat om goede keuzes te kunnen maken in tijden dat dit onmogelijk lijkt.
Toen de AVS de afgelopen periode op zoek ging naar een nieuwe voorzitter, was één ding kristalhelder: de nieuwe voorzitter moest over uitstekende
luisterkwaliteiten beschikken. Want schoolleiders verdienen een stem. Een stem waarnaar geluisterd wordt. Om die stem te kunnen vertolken moet onze voorzitter een goed gehoor hebben om niet alleen aandachtig naar leden te luisteren, maar ook naar medewerkers, naar geluiden in de samenleving en in de politiek. Gelukkig hebben we haar gevonden. Vanaf 16 maart treedt Karin Straus officieel aan als voorzitter en luisterend boegbeeld van de AVS. Zij gaat horen wat jij – de schoolleider – te vertellen hebt, naar wat er speelt in het onderwijs, wat de politiek ervan vindt en hoe onze medewerkers erin staan. Ze zal dankzij haar luisterend vermogen de beste keuzes kunnen maken voor jou als schoolleider en het onderwijs. Karin, welkom bij de AVS.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.