Naast mijn werkend leven in het onderwijs speel ik ook in een coverband. Elke maandagavond spelen we de glorie uit het verleden na. Ontroerd kijken we elkaar aan als de gevoelige snaar wordt geraakt of een harmonieus akkoord doorklinkt. Brokken van geluk slikken we weg en we proberen met omfloerste stem mee te zingen.

Van tijd tot tijd treden we ook op. We spelen het liefst in donkerbruine kroegen waar de man naast de vrouw geniet van bier, wijn, onze muziek en gezelligheid.

We zijn dan op ons best.

In de laatste set mag ik – bij wijze van hoge uitzondering – ook een nummer zingen. Het is beter dat ik niet al te vaak zing, vinden mijn mede-muzikanten. Mijn stem is niet geschikt voor het zware werk. Behalve als ‘Keep on rocking in the free world’ gezongen moet worden. Niemand zingt deze klassieker van Neil Young beter dan ik. Elke strofe is doorleefd. Elk vers voel ik tot in mijn tenen. Elke zin in het refrein is de spijker op zijn kop, meegezongen door de hele kroeg.

‘Keep on rocking’ is iedere keer weer mijn moment.

De specifieke zinsnede uit het protestlied van Young (1989) is al jaren een soort van leidraad voor me. Het karakter ervan vind ik dieper dan die van ‘Leven en laten leven’* of ‘Ein bischen Frieden, ein bischen Sonne’**. Ook allemaal prima motto’s, maar mij veel te ondiep. Mensen hebben ruimte nodig, vrijheden. Gedijen het beste in vrede, vertrouwen en een warme zon. Zeker. Maar er moet ook bewogen worden. Ik wil rocken, intens het leven leven.

Ook in mijn werk, als directeur of bestuurder.

Hoewel ik mij bewust was van mijn rol en verantwoordelijkheid en de mechaniek van functionele ongelijkheid onderkende, stelde ik mezelf dikwijls de vraag: ‘Who am I telling you?’*** Tuurlijk, als bestuurder ben je eindbaas. Samen met het toezicht koersvast en resultaatgericht. Ben je, binnen kaders en afspraken, eindverantwoordelijk voor kwaliteit, professionaliteit en ontwikkeling. Maar dan wel op hoofdlijnen. En op gepaste afstand.

Als bestuurder geef je vooral ruimte en vertrouwen aan hen die het werk in de scholen doen, aan hen die dat werk weer ondersteunen. Het laatste wat je moet doen, is hen voor de voeten lopen. Hen in de wielen rijden. Als bestuurder zorg je ervoor dat het blijft ‘rocken’, dat onderwijsprofessionals in alle vrijheid hun podium pakken, dat zij ervoor zorgen dat iedereen mee kan zingen. Als bestuurder kijk je tevreden toe hoe iedereen zijn goede werk doet.

Toekijken is misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden van een bestuurder.

Behalve als onze democratische waarden geschonden worden in lessen, in lesboeken. Als voorgegaan wordt dat onze opgroeiende kinderen niet gelijkwaardig zijn aan elkaar. Als meisjestoiletten volgehangen worden met posters Goed en Fout. Een bestuurder kan niet meer toekijken als ongelijkheid tussen jongens en meisjes onderwezen wordt. Dat seksuele diversiteit verwerpelijk is. Dat kinderen niet geleerd wordt op te groeien in een vrije wereld.

Dan moet er ingegrepen worden.

Keihard.

Mijn vrije wereld is er een waar iedereen mag ‘rocken’, wie hij of zij is of zou willen zijn.

3 oktober 2019

* Mijn buurvrouw, 2018
** Nicole, 1982
*** J.J. Cale en Eric Clapton, 2006