Zoals je misschien weet, kom ik uit Limburg. Als je van eenvoudige komaf was net als ik en ook nog een meisje, dan lag je lot vast. Zo was het in ieder geval voor mijn moeder en de generaties daarvoor. Hoe slim je ook was, hoe hard je ook je best deed op school: je carrière pad lag vast én was zeer beperkt. Ik heb het geluk gehad dat ik geboren ben in de jaren zeventig. De naoorlogse emancipatiebeweging zorgde voor een intellectuele bevrijding voor veel kinderen zoals ik. Dankzij mijn eigen gezonde ambitie, lieve ouders en leraren die me stimuleerden, de komst van de Mammoetwet en later de introductie van studiefinanciering telde afkomst (gelukkig) minder mee in het schoolsysteem. En dat heeft me dan ook gebracht tot waar ik nu ben.

Natuurlijk kun je als schoolleider niet alle maatschappelijke problemen tackelen, zeker niet eentje die zo veelomvattend is als kansenongelijkheid. Maar als directeur kun je wél het verschil maken voor je leerlingen. Door je bewust te zijn dat je toch altijd met een gekleurde bril kijkt naar kinderen. Door te onderzoeken hoe je beter lesgeeft aan de leerlingen op je school, die qua samenstelling in kleur en achtergrond steeds diverser worden. Door je team daartoe goed uit te rusten en uit te dagen om deze missie met hart en ziel te vervullen. Door als het er écht op aankomt, kinderen (meer dan nu al het geval is) het voordeel van de twijfel te geven en de vier magische woorden uit te spreken: ‘ik geloof in jou.’ Ook daarin heb je als directeur vaak een doorslaggevende stem.

Maar bovenal heeft elke schoolleider de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat iedereen, en daarmee bedoel ik ook echt íédereen, zich thuis en welkom voelt op jullie school. Want niemand leert lekker en ontwikkelt zich optimaal als die zich buitengesloten voelt. Als je dat alles als directeur voor elkaar krijgt… Wie weet, zit er tussen al die leerlingen dan wel een kind met een prachtige ambitie. Eentje die met de juiste steun grootse plannen durft te realiseren en echt het verschil gaat maken in de toekomst.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.