En toen was het stil in heel veel basisscholen, op 12 september iets na 9 uur: de leerlingen stonden buiten, het brandalarm was weer uit. Een oorverdovende stilte op een plek waar het kort daarvoor nog een kakofonie was van kindergelach, -gehuil, geklets, begroetingen en afscheidszoenen. Op een andere school klonk geen alarm en werd het niet stil, daar werd juist doorgepraat door de directeuren: over hun werkdruk en wat er voor nodig is om die te verminderen. Op weer een andere school verschenen niet alleen de schoolleider, maar uit solidariteit het hele team en de leerlingen in het actierood. Weer ergens anders werd uit protest een pingpongtafel in elkaar geschroefd, omdat er in Den Haag te veel gepingpongd wordt met ons onderwijs.

 Met deze verscheidenheid aan actievormen hebben schoolleiders laten zien dat ze echte leiders zijn. Ze laten zich niet zo makkelijk iets voorschrijven, ze laten zich niet zomaar een rood actie t-shirt aanmeten. Met andere woorden: schoolleiders zijn eigenwijze en autonome mensen. Een eigenschap die leiders typeert en die schoolleiders hard nodig hebben in een realiteit waarin de overheid en de maatschappij veel op het bordje van de school proberen te schuiven. Dat vraagt om scherpe inhoudelijke keuzes waarbij de koers, de onderwijskundige visie van de school, leidend is. Iets waar de schoolleider over gaat en voor staat.Er was een verscheidenheid aan acties, maar de boodschap op 12 september was telkens hetzelfde: een eerlijk salaris voor schoolleiders, meer ondersteuning, meer ontwikkeltijd en meer ruimte voor innovatie van het onderwijs. Met of zonder brandalarm, deze boodschap was duidelijk te horen in heel Nederland via diverse krantenartikelen, tv-uitzendingen en talloze tweets.

 En iedereen die in het onderwijs werkt kent de kracht van herhaling: in oktober en in de maanden daarna gaat de AVS daarom door met actievoeren. De boodschap blijft hetzelfde, maar de vorm zal telkens veranderen. Met of zonder rood actie t-shirt, wat u wilt. Doet u (weer) mee? Want aandacht, waardering en erkenning voor het prachtige, belangrijke, uitdagende en complexe vak van schoolleider is keihard nodig. Hoe meer schoolleiders dit laten horen, des te indringender het signaal!