Kortgeleden heb ik de foto’s van de zomervakantie 2021 op mijn computer gezet. Het was zo’n klus die maar bleef liggen, wel belangrijk maar te weinig tijd. Te veel andere prioriteiten. Je kent dat vast zelf wel uit je eigen privéleven en ongetwijfeld ook in je werk. Zo’n klus is in je achterhoofd continu aanwezig en staat symbool voor alle klussen die blijven liggen. Toen ik de foto’s aan het selecteren was, moest ik ineens denken aan het thema van het AVS Schoolleiderscongres: Buiten de kaders. Wat je ziet op de foto, is een inkadering van de werkelijkheid of eigenlijk een inkadering van een beeld van de werkelijkheid. Een foto kan op veel verschillende manieren worden bekeken en iedere keer zie je een andere werkelijkheid. Een esthetisch verantwoorde compositie, een mooi kleurenpalet of een emotionele herinnering. Interessant! Maar nóg interessanter is datgene wat je niet ziet. Dat wat buiten de kaders valt. Want wat je niet ziet, mag je zelf bedenken! Welke werkelijkheid zou jij daar willen creëren? Welke vormen, welke kleuren, welk gevoel? Naar jouw school en het onderwijs dat daar wordt gegeven, kun je kijken als naar een foto. Veelkleurig en op diverse manieren te bekijken. Jouw rol als schooldirecteur is om buiten de kaders te denken. Om dit te realiseren is het vaak nodig om ook buiten de lijntjes te kleuren. Hoe ziet die nieuwe werkelijkheid er straks uit? Hoe wil jij dat je school en het onderwijs er over vijf of tien jaar uitzien? Dit buiten de kaders denken vraagt er soms om dat je je vertrouwde omgeving even achter je laat, nieuwe mensen ontmoet en kennismaakt met andere visies en inzichten.


En, dat is precies wat het AVS Schoolleiderscongres je biedt. Inspiratie, motivatie, een frisse blik, een andere kijk. Maar ook: moed, kracht en durf. Leiderschap. Energie! Hier ga je ideeën opdoen, samen met collega’s denkbeeldig een nieuwe werkelijkheid creëren en buiten de kaders kijken bij andere beroepsgroepen. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden en andere oplossingen die jouw school, jouw team en bovenal jou zelf verder helpen.
Heb ik je nog niet weten te verleiden om je aan te melden voor ons congres? Lees dan vooral deze KADER door.
Uit zo’n beetje elk artikel blijkt dat ons congres een prachtige dag voor schoolleiders belooft te worden.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.