Toen ik op school zat, belden we nog in een telefooncel met kwartjes. Als ik een spreekbeurt had, fietste ik naar de bibliotheek in de stad om boeken uit te pluizen – op zoek naar de juiste informatie. De tijdschriften van mijn ouders en zussen sneuvelden, omdat ik plaatjes uitknipte om bij mijn werkstuk te plakken. Hoe anders is dat vandaag de dag? De afgelopen twintig jaar heeft de maatschappij een metamorfose ondergaan. De kinderen die in deze eeuw geboren zijn, groeien op in een samenleving waarin de digitale en fysieke werkelijkheid hand in hand gaan. Desondanks was het onderwijs tot voor kort nog niet altijd bezig met digitalisering. In basis is daar misschien niets mis mee. Taal en rekenen zijn van alle tijden. Maar toch? Zou het onderwijs er anno 2022 niet anders uit moeten zien?

Tijdens de coronacrisis hebben we gezien hoe de digitalisering van het onderwijs noodgedwongen, onder stoom en kokend water, van de grond kwam en ook wel moest komen. Het was immers de enige manier om tijdens ‘de intelligente lockdown’ les te kunnen geven. Het onderwijs heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En de leerlingen? Die misten zeker het sociale contact met klasgenoten, maar omarmden de digitale werkvormen over het algemeen met bewonderenswaardige souplesse. Natuurlijk kan een computer nooit de rol van leraar of schoolleider vervangen. Het leren door persoonlijke interactie, dat weet ik zeker, blijft een essentieel onderdeel van het lesgeven. Maar dit weet ik ook zeker: digitalisering is here to stay. En, het biedt kansen. Zo kun je dankzij allerlei software en devices makkelijker onderwijs op maat aanbieden en ervarend leren doorvoeren. Digitaliseren kan leraren helpen om kennis beter over te dragen. Er is óntzettend veel mogelijk!

Corona heeft de digitalisering van het onderwijs een impuls gegeven. De vraag is nu: hoe gaan we verder? Nu we meer gewend zijn aan digitaal werken, kunnen we dat gaan onderzoeken. Hoe kunnen we het onderwijs verder verbeteren aan de hand van digitalisering? Hoe maak je daarin de juiste keuzes voor jouw school, jouw team en jouw leerlingen? Daar gaat het in deze edite van KADER over. We hopen je zo te helpen met het toekomstbestendig maken van jouw school.

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.