Leiderschap in tijden van crisis. Dit onderwerp staat momenteel volop in de belangstelling. Het lijkt wel alsof iedereen met een pen of toetsenbord er iets over schrijft en de wereld in stuurt. In blogs, columns en artikelen vermengen de schrijvers naar het ze uitkomt feiten met meningen. Clichés springen je tegemoet. Wijze en minder wijze uitspraken over dit onderwerp vullen de sociale media. Duiding te over. Iedereen lijkt verstand te hebben van leiderschap en dan met name in crisistijd. Waarschijnlijk hebben veel schoolleiders dit niet opgemerkt of gelezen. En anders pas achteraf. Want schoolleiders waren en zijn druk bezig met het in de praktijk brengen ervan: leiderschap tonen in tijden van crisis. Nog voordat minister Slob had besloten om de schoolgebouwen te sluiten in verband met de coronacrisis, waren schoolleiders samen met hun teams al gestart met de realisatie van afstandsonderwijs. Binnen 24 tot 72 uur schakelde het onderwijsveld over van fysiek naar afstandsonderwijs.

Ik heb hier geen woord en geen duiding aan toe te voegen. Ik kan alleen maar diep, heel diep buigen voor deze prestatie van schoolleiders en hun teams, waarbij het belang van de leerlingen, leraren en onderwijsondersteuners onvoorwaardelijk voorop staat. 
 
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan ging het AVS School­leiders­congres op 20 maart niet door. Later dit jaar zal het alsnog plaats­vinden. Tijdens het congres reikt de AVS voor de allereerste keer de innovatieve schoolleidersprijs uit. Als cadeau aan de schoolleiders voor het 25-jarig bestaan van de AVS. Wat mij betreft verdienen alle schoolleiders deze prijs dit jaar!

3 april 2020