“In een wereld die in toenemende mate complexer wordt, heeft het onderwijs leiderschap nodig. Leiders die leerlingen en medewerkers in onzekere tijden kunnen laten leren en die hen zowel de ‘bomen als het bos’ laten zien.” Het zijn niet mijn wijze woorden, maar die van de Canadese socioloog Michael Fullan. Deze voormalig rector van de universitaire leraren­opleiding in Ontario is inmiddels in de tachtig. Zijn woorden zijn echter nog altijd razend actueel. Ik heb deze woorden al meer dan een jaar in mijn achterhoofd zitten. Ze geven focus aan hoe we als AVS het schoolleiderschap komend schooljaar méér en krachtiger op de kaart gaan zetten.

De schoolleider van nu is de drijvende kracht voor de kwaliteit van het onderwijs, bepaalt het werkplezier van leraren én regisseert alle maatschappelijke veranderingen die op de school afkomen. Om dit alles met glans te kunnen doen, moet je een veelzijdig mens zijn. Je hebt de diplo­matie nodig van een ambassadeur, een minstens zo snelle tong als Eva Jinek of Jeroen Pauw, de onderhandelings­vaardigheden van een doorgewinterde verkoper en de compassie van een goede psycholoog. Je moet je tanden kunnen zetten in ambtelijke stukken en procedures én een engelengeduld bezitten. Los natuurlijk nog van de didactische en pedagogische skills, die iedereen in het onderwijs nodig heeft. Schooldirecteuren zijn ‘meester’ op al deze vlakken. Maar hoor je ze daarover? Nee. Bescheidenheid is een prachtige eigenschap, maar niet als die ten koste gaat van jezelf, van je eigen vak.

Niet voor niets zeggen we in deze Kader: ‘Werp je onzicht­baar­heids­mantel af, durf een held te zijn!’ Wat mij betreft is bijna elke schoolleider in Nederland op geheel eigen wijze een held en dat mag gehoord en gezien worden. Daar gaan we als AVS komend schooljaar stevig op in zetten. Zichtbaarheid van het vak en aandacht geven aan al het goeds wat in het onderwijs gebeurt, is nodig om ons school­leiderschap van nieuw elan te voorzien én nieuwe collega’s aan te trekken. Maar dat kunnen we niet alleen. Daarvoor hebben wij jou nodig. Als schoolleider ben jij immers de allerbeste ambassadeur van je vak. Dus pak die rol. Laat van je horen. Sluit je bij ons aan, zodat we jouw stem steeds luider kunnen laten klinken en samen meer voor elkaar krijgen. Wij beginnen hier vandaag mee. Voor je ligt een geheel vernieuwde Kader, waarmee we niet alleen een statement willen maken naar jullie toe, maar ook naar de buitenwereld. Goed onderwijs bepaalt de toekomst van Nederland en schooldirecteuren zijn hiervan de motor. Laat niemand daar meer omheen kunnen!