Door Karin Straus | Bekijk archief

Opgegroeid in het Limburgse grensgebied, tussen België en Duitsland, was het buitenland voor mij altijd dichtbij. Mijn ouders draaiden Duitstalige muziek, we deden in België boodschappen en op zondag keek ik met mijn opa naar Sendung mit der Maus. Toch heeft het nog tot mijn middelbare schooltijd geduurd voordat ik bewust naar het buitenland ging. Met het handbalteam van school reisden we af naar Heinsberg (vlakbij!) voor een toernooi. Een fantastische ervaring! Later, toen ik een zaterdagbaantje bij V&D had, sprak ik soms wel vijf talen op één dag.

Die vanzelfsprekendheid in het ontmoeten van mensen uit verschillende landen met een eigen taal en cultuur, gewoon bij mij om de hoek, heeft mij veel gebracht. Goed samenwerken is namelijk inzicht krijgen in elkaars verschillen, je in een ander verplaatsen en elkaars taal proberen te spreken. Kortom, bruggen slaan en verbinding maken. Kwaliteiten die ik in mijn nieuwe functie als voorzitter van de AVS goed kan gebruiken. Ik snap dat je als schoolleider, in tijden van corona en alle moeite die het kost om de personeelsbezetting rond te krijgen, misschien niet zit te wachten op zoiets als internationalisering. Maar juist nu de verschillen tussen mensen door de coronacrisis scherper zijn en de invasie van Rusland in de Oekraïne laat zien hoe kwetsbaar wereldvrede is, kan aandacht voor internationalisering wellicht helpen om verbinding te maken niet alleen met het buitenland, maar juist ook in ons eigen land, in je eigen klas, op je eigen school.

Internationalisering betekent dat je in contact komt met andere culturen en talen. Zo ontdek je dat er tal van perspectieven bestaan. Wat doet dat met jou? En wat doet dat met een ander? Hoe mooi is het als je mag ontdekken dat je van de ander kan leren, ook al hoeft het perspectief van die ander niet per se het jouwe te zijn. Begrip en respect hebben voor elkaar, ondanks de verschillen, is een belangrijke opstap naar samenwerking. En dat kan de wereld van vandaag de dag wel gebruiken.

Interessant?
Dit artikel stond in Kader, het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden maandelijks ontvangen. De AVS komt op voor de belangen van schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Word ook lid of abonnee, ontvang voortaan iedere maand een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.