“Laat alle woorden tellen”

Voordat het interview startte, mailde schooldirecteur Merel van Lier de belangrijkste zaken over de leergang Communicatie. “Ik ben punctueel en wil dat mijn boodschap goed overkomt.” Kijk, dát is communiceren! Geleerd bij AVS?

“Haha, ja. Ik ben altijd sterk in communicatie geweest, zowel formeel als informeel.
Dus communiceren met ouders, de gemeente, het team; het ging me vanuit gut feeling prima af. Belangrijk, want ik wil een verbindende schoolleider zijn. Toch merkte ik dat onze informatie ouders iets minder goed bereikte, omdat de populatie van onze school veranderde. Er zitten meer kinderen van nieuwkomers, arbeidsmigranten en ouders met een lagere economische status. Ik wilde leren communiceren vanuit verschillende invalshoeken, om alle doelgroepen aangehaakt te krijgen en te houden.

De leergang Communicatie is heerlijk praktisch; je leert hoe je korter en bondiger schrijft, hoe je een televisie-interview doet of hoe je communiceert tijdens een crisis. Maar ik leerde ook aan welke knoppen ik kan draaien om strategisch te communiceren. Welke middelen zijn effectief om ouders te bereiken? Welke zorgen juist voor ruis? Ik maak nu bewuste keuzes en zie dat het werkt. Dat is zo motiverend!
Wat ik heb gedaan, is onze communicatie toegankelijker maken. We zenden minder, zorgen voor minder ruis en meer interactie. Zo werken we met een schoolmaatje in sommige gezinnen. Dit zijn buddy’s die eens per week bij een gezin thuiskomen en hen helpen bij het lezen van mails van school. Sindsdien komen alle ouders op de oudergesprekken. Ik kies nu ook bewust waar we wát communiceren. Wat zet je op je website, wat vertel je in de app en wat zet je op een poster? De leergang is voor mij daarom samen te vatten in een zin: laat alle woorden tellen.”

Leergang Communicatie
Communicatie is KEY! Krijg regie over de communicatie in en rond jouw school. Wanneer jij antwoord hebt op het wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe, treft elke letter doel. Ga jij straks naar huis met een strategisch communicatieplan in lijn met je onderwijsvisie? Essentieel voor de school die worstelt met een crisis of zijn imago, in een verandertraject zit of simpelweg het verschil wil maken. Meld je nu aan voor de leergang en start op 19 september 2024. 

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.

Onze academie voor schoolleiders
De academie van AVS biedt een samenhangend, modern en actueel professionaliseringsaanbod voor elk niveau van leiderschap en ten aanzien van diverse thematiek (governance, organisatie- en leiderschapsontwikkeling, bedrijfsvoering, financiën, personeelsbeleid, communicatie, schoolomgeving en passend en inclusief onderwijs).

Bekijk ons aanbod