Echte noabers dankzij incompany

Echte noabers

Voor haar opleiding tot Directeur Integraal Kind Centrum kon schoolleider Michelle Homburg van De Wegwijzer in Losser in de schoolbanken aanschuiven bij collega’s van een stichting in de buurt. Inspirerend, verrijkend en heerlijk dichtbij, vat zij het incompany-traject samen dat AVS Academie voor haar en haar buren organiseerde.

“Een Integraal Kind Centrum (IKC) is voor mij veel meer dan alleen de samenwerking opzoeken met de voor- en buitenschoolse opvang. We werken al nauw samen met de kinderopvang, maar een bordje met IKC erop hangt nog niet op onze deur. Dat is voor mij ook geen doel op zich. Wel dat we als school de interprofessionele samenwerking tussen alle betrokken partijen naar een hoger niveau tillen. Om samen met de gemeente, opvang, jeugdhulp, zorg en welzijn een stevig netwerk te vormen rondom het kind en gezin. Dat we kinderen al zo vroeg mogelijk meenemen in die doorgaande lijn en drempels bij overgangen zo laag mogelijk maken. Welk bordje er dan op de gevel hangt komt later wel.

Het kwam voor mij op een goed moment dat mijn bestuurder opperde om aan te sluiten bij dit incompany-traject van een stichting in de buurt. Zelf had hij ook al de leergang Directeur IKC bij AVS Academie afgerond en was daar heel enthousiast over. Ik stond juist op een punt dat ik besefte dat ik aan de slag moest als ik meer wilde bereiken met de school. Rondkijken in mijn omgeving en uitzoeken hoe een IKC in elkaar steekt.

Dus schoof ik op slechts vijf minuten van mijn huis bij collega’s in de schoolbanken. Ik kon gewoon op de fiets! Dat was absoluut een verademing. Het is namelijk een intensieve opleiding die best veel energie en investering vergt. Wat zich trouwens dubbel en dwars heeft uitbetaald. Ik leefde er helemaal van op.

“Als we denken aan wat onze kinderen nodig hebben en los durven gaan van het systeem, is er ontzettend veel mogelijk”

Michelle Homburg,
directeur basisschool De Wegwijzer in Losser

Ik heb zulke waardevolle kennis opgedaan en ben uit mijn comfortzone gekropen. Ik weet nog beter wat nodig is voor mijn school en heb moed gevonden om aan de slag te gaan. Ik heb nu het vertrouwen dat als we denken aan wat onze kinderen nodig hebben en los durven gaan van het systeem, dat er ontzettend veel mogelijk is. Dat heb ik tijdens dit incompany-traject ook mogen zien bij mijn collega-directeuren. Als deelnemers hebben we elkaars scholen bezocht, maar ook die van collega’s verderop in het land. Hierbij kwamen verschillende fases van een IKC voorbij. Er waren erbij die volop in ontwikkeling zijn, maar ook voorlopers die inspireerden en lieten zien hoe het dus wél kan.

Het was heel fijn om dit met mensen in – en uit mijn eigen vertrouwde omgeving te doen. Dat is het voordeel van een leergang die incompany georganiseerd wordt. Het geeft veel plezier en onderlinge betrokkenheid. Je verliest elkaar niet snel uit het oog. Ik heb er een stevig netwerk aan overgehouden waar ik op terug kan vallen. Echte noabers zoals we in Twente zeggen.”

Incompany

Veel van deze leergangen en trainingen kunnen ook incompany gegeven worden. Ook het aanpassen van een leergang of training naar jouw wensen is mogelijk. Wij verzorgen dan ook het certificeringstraject bij het Schoolleidersregister PO voor je.

Een overzicht van ons incompany aanbod: