AVS bezoekt schoolleiders in de praktijk

AVS bezoekt schoolleiders in de praktijk. Hiermee geven AVS-medewerkers erkenning aan het vak schoolleider en spreken zij met schoolleiders over wat hen dagelijks bezighoudt. Medewerkers van AVS inspireren schoolleiders en schoolleiders inspireren de AVS-medewerker. Ook iemand van AVS ontvangen? Neem contact met ons op.

Voorzitter Karin Straus is met grote regelmaat in het veld om het gesprek met schoolleiders aan te gaan. Academie-directeur Alien Cnossen bezoekt bestuurders om te spreken over incompany-trajecten. De nieuwe beleidsadviseurs Lambert van der Ven en Lianne ter Steeg, die dit voorjaar zijn gestart, zijn ook met grote regelmaat in de praktijk actief.

Schoolbezoeken

Met de bezoeken hebben de AVS-collega’s enkele belangrijke doelstellingen. We halen in de praktijk op wat er leeft, brengen inspiratie vanuit ons werk, maar halen ook inspiratie om te delen met alle schoolleiders. Daarnaast is het erkenning van en waardering voor schoolleiders door hen in de praktijk te bezoeken.  We doen dus zelf ook waar we voor staan: de schoolleider in positie brengen. Natuurlijk brengen we in onze bezoeken ook het belang van AVS voor het voetlicht en moedigen we schoolleiders aan dit als ambassadeur uit te dragen.

“Ik ga graag op bezoek bij onze leden. Naast dat ik het leuk vind, zie ik in de praktijk hoe belangrijk de rol van de schoolleider is voor het team, maar ook voor de leerlingen en hun ouders. Dit sterkt mij in de overtuiging dat we in Nederland veel meer moeten inzetten op inhoudelijk sterke schoolleiders als we de kwaliteit van het onderwijs willen verbeteren. Sterke schoolleiders bouwen sterke scholen en daar hebben alle leerlingen profijt van”, aldus Karin Straus, voorzitter van AVS.

Bestuurder Ralf Dwars (Brigantijn), schoolleider Mariël van Loenen (IKC Magenta), directeur Alien Cnossen (AVS Academie) en beleidsadviseur Lambert van der Ven (AVS)

We zijn voortdurend actief om de positie van de schoolleider te bespreken in gesprekken met het Ministerie van OCW, de Inspectie van het Onderwijs en het Schoolleidersregister PO. Daarnaast sluiten we aan bij gesprekken over allerlei onderwerpen als kansengelijkheid, passend onderwijs, anders organiseren, strategisch HRM en medezeggenschap. Het is belangrijk dat in die gesprekken de stem van de praktijk in onze rugzak zit.

Lianne ter Steeg, beleidsadviseur organisatie en governance: “Schoolleiders zijn allemaal verschillend en werken op de meest uiteenlopende plekken. Een praktijkbezoek helpt mij om die diversiteit te blijven zien en het gesprek aan te gaan over wat er nodig is om de rol en de positie van de schoolleiders zo sterk mogelijk te krijgen.”

Schoolbezoeken leiden naar een artikel in ons opinieblad Kader of een bijdrage aan ons schoolleiderscongres. Dan weer levert het ons good practices op die we kunnen inbrengen in gesprekken met onze stakeholders, regelmatig betrekken we daar de schoolleider zelf bij. Op sociale media vragen we aandacht voor het vak van schoolleider naar aanleiding van de werkbezoeken, ook schrijven we artikelen voor onze website.

Wil je graag één van ons ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. Bel 030-2361010.

Link