“Als positiviteit ontbreekt, ga je totaal onderuit”

Leren van elkaar, steunen op elkaar en samen op volle kracht vooruit. Zo functioneert het ideale team. Maar wat als er tegenwerking is? Frustratie? Angst? “Ik zag docenten die heel hard werkten, maar vaak langs elkaar heen. Hoe kon ik daar weer een team van maken?”

Door de leergang Teamflow leerde schoolleider Mariëlle Spelt hoe je concreet werkt aan alles wat ‘zacht’ is: sfeer, vertrouwen en plezier. “Bevlogen leerkrachten die allemaal vanaf hun eigen eiland probeerden goed onderwijs te geven, waardoor de onderwijsresultaten tegenvielen. Dat trof ik aan toen ik hier, middenin coronatijd, kwam als directeur. Door allerlei redenen was er geen samenhang meer, geen sturing, maar ook minder vertrouwen in elkaar. Zonde! De werkdruk in het onderwijs is hoog, dan moet je juist blindelings op elkaar kunnen vertrouwen.

Iedereen wilde werken aan betere resultaten. Maar ik moest beginnen bij het team. Zonder een sterk professioneel team lukt niets. Maar hoe pakte ik dat aan? Ik stuitte op de leergang Teamflow. Een flow! Dat was precies wat er ontbrak. Ik leerde in de leergang hoe je kunt werken aan ongrijpbare zaken als cultuur, veiligheid en commitment. Via simpele, leuke opdrachten waarin teamflow ervaren werd, bouwden we samen aan een goede teamspirit. Er ontstond meer open communicatie.

Het leidde tot een golf van positiviteit. Zo hebben we weer een koffiekamer waarin we elkaar ontmoeten, een kamer die voorheen door ruimtegebrek een extra lokaal was geworden. Er is vertrouwen waardoor we elkaar uitnodigen om mee te kijken in de klas. Leerkrachten durven ervaringen en kennis te delen, omdat ze niet bang zijn om te falen. Het lijken geen wereldschokkende veranderingen. Maar als positiviteit ontbreekt, ga je totaal onderuit. En als die er wel is? Nou, er gaat geen maand voorbij of iemand in het team zegt: ‘Hé, dit was weer een flow-moment’.”

Meld je aan!
Een goede onderlinge samenwerking zorgt voor minder werkdruk, meer intrinsieke motivatie, een prettige sfeer en betere prestaties. Zet een eerste stap naar meer flow in je team. Ga direct de verdieping in en start 25 september 2023 met de leergang.

Leergang

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.