Opleiding Schoolleider Zij-instroom

Leer jouw leiderschapskwaliteiten inzetten als schoolleider in het primair of voortgezet onderwijs.

Gloeit jouw passie om het verschil te maken in een tijd waarin de druk van lerarentekorten voelbaar is en de nood hoog? Zie je het onderwijs als het hart van onze toekomst? En kun je niet wachten om jouw expertise en vaardigheden, als ervaren leider in je huidige branche, te verplaatsen naar het onderwijs? Volg de zij-instroomopleiding tot schoolleider en maak de overstap!

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding stap je vanuit persoonlijk leiderschap in je rol als schooldirecteur. In 2 jaar tijd word je klaargestoomd als schoolleider in het primair en voortgezet onderwijs, aan de hand van onderwerpen als strategisch en financieel management, talent- en verandermanagement en ICT-geïntegreerde innovatie binnen scholen. Na succesvolle afronding heb je het diploma Leidinggevende in het funderend onderwijs op zak.

Het is ook mogelijk om alleen de startmodule te volgen. Interessant als je nog volop aan het oriënteren bent of al in het onderwijs werkt en wilt ontdekken of een baan als schoolleider iets voor je is.

Aankomende opleidingsdata

  Meer informatie

  Data en locatie

  Aantal dagen en vorm

  Opleiding schooldirecteur: 2 jaar met bijeenkomsten op dinsdagavonden en vrijdagen en/of zaterdagen, zowel fysiek als virtueel. (26 dagen).

  Startmodule: 4 dagdelen van 4 uur, gespreid over 3 dagen

  Data

  13, 17 en 24 september, 5 en 15 oktober, 5, 12 en 22 november, 7 en 17 december 2024, 7, 11 en 24 januari, 4 februari, 4, 7, 8, 25 en 28 maart, 8 en 15 april, 9, 10 en 13 mei, 5 en 6 juni 2025

  -------------------------------------------------------

  Informatiebijeenkomst (gratis)
  2 december 2024, 09:30-13:00 uur inclusief lunch bij AVS in Utrecht

  Locaties

  AVS
  Herenstraat 35, Utrecht

  Het Buitenhuis
  Noordereinde 54a, 's Graveland 

  ATTC
  Van Linschotenlaan 501,Hilversum.

  De locaties in Utrecht, Hilversum en ‘s Graveland zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

  Prijs

  Startmodule

  • Prijs: € 2.000,-

  Inclusief: bijeenkomsten van 4 dagdelen plus een assessment

  Totaalpakket Opleiding

  • Prijs: € 13.700

  Inclusief: Startmodule, Assessment, Mentoring en begeleiding, Lidmaatschap AVS, tweejarige opleiding

  Informatiebijeenkomst

  • Prijs: gratis

  Deze informatiebijeenkomst is voor aanstaande schoolleiders die meer willen weten over deze opleiding.

  AVS behoudt het recht om tussentijdse prijsverhogingen door te voeren.

  Programma

  Startmodule

  De opleiding Schoolleider Zij-Instroom trapt af met een, voor zij-instromers ontworpen, startmodule en assessment. Deze spoedcursus geeft een diepgaand inzicht in de sociale context die scholen in onze samenleving vervullen. Je volgt de cursus in 4 dagdelen van 4 uur, gespreid over 3 dagen. Na het assessment succesvol af te ronden, start je met de initiële schoolleidersopleiding ATTC. 

  Het is ook mogelijk om alleen de startmodule te volgen. Interessant als je nog volop aan het oriënteren bent of al in het onderwijs werkt en wilt ontdekken of een baan als schoolleider iets voor je is.

  Schoolleidersopleiding ATTC

  Na de startmodule begin je aan de tweejarige opleiding tot schooldirecteur. De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagavonden en vrijdagen en/of zaterdagen, zowel fysiek als virtueel. Je neemt deel aan interactieve colleges met een mix van eerste- en tweedejaars studenten, zowel reguliere als zij-instromers. Je leert actief in kleine, diverse groepen door middel van coöperatief leren, kritische discussie en peer reviews. 

  Ook ga je stagelopen in een leidinggevende positie binnen het basis- of voortgezet onderwijs én woon je gastcolleges bij van experts in het veld. Zo doe je tijdens de opleiding direct de nodige praktijkervaring op. 

  De opleiding duurt 2 jaar en bestaat uit de volgende modules:

  Module 1 Missie-visiegericht leidinggeven

  In de eerste module leer je vanuit persoonlijk leiderschap, missie-visiegericht leiding te geven. Je versterkt je vaardigheden in het inspireren van het team rondom de gezamenlijk gedragen pedagogische visie van de school. Deze stof vormt de rode draad voor de rest van de modules.

  Module 2 Leadership impact on learning

  Module 2 gaat over leidinggeven op een ‘learning-focused school’. Je leert hoe je een omgeving creëert waarin het team en de onderwijssystemen samenwerken, om het leren en de persoonlijke ontwikkeling van elke leerling te maximaliseren.

  Module 3 Strategisch management, financiën en beheer

  Tijdens deze module duik je in de kern van bedrijfsvoering binnen het onderwijs. Je leert over cruciale processen zoals bekostiging, financieel management, beleidsontwikkeling en kwaliteitsbeleid. Na de module weet je hoe je deze processen strategisch inzet om de doelen en ambities van de school te realiseren.

  Module 4 Talent- en verandermanagement

  Module 4 gaat in op de vertaling van strategisch talentmanagement naar de schoolorganisatie(s) en de rol die jij, als schooldirecteur, hierin hebt. Je verkent ook de manieren waarop je verandering kunt initiëren en sturen, gericht op de verbetering van de school.

  Module 5 Leidinggeven aan innovatie met ICT

  Tijdens de laatste module richt je je op het aansturen van innovatieve veranderingen binnen de school. Je leert hoe je als schoolleider processen begeleidt en stimuleert die de onderwijsinstelling vooruit helpen, met specifieke inzet van ICT-oplossingen. Deze kennis en vaardigheden zijn breed toepasbaar binnen de gehele schoolomgeving.

  Doel

  Met de huidige tekorten staat het onderwijs voor grote uitdagingen, wat de rol van professionals binnen deze sector belangrijker dan ooit maakt. De leergang Schoolleider Zij-instroom is speciaal ontworpen om leiders uit andere vakgebieden binnen twee jaar te transformeren tot sleutelfiguren in het onderwijs. Met deze opleiding benut je jouw vaardigheden waar ze het meest nodig zijn en maak je een significante impact op de toekomst.

  Opbrengsten

  Diploma schoolleider vakbekwaam
  Wanneer je de opleiding succesvol afrondt, ontvang je het diploma Leidinggevende in het funderend onderwijs, op het niveau vakbekwaam. Daarmee ben je ingeschreven in het Abituriëntenregister van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs (SPHBO). Dit stelt je in staat om je te registreren in de Schoolleidersregisters van PO en VO.

  Verworven competenties

  Als schoolleider beschik je over de capaciteit om te sturen vanuit:

  - Jouw persoonlijke missie-visie en waarden
  - Pedagogische doelstellingen ter bevordering van educatie en ontwikkeling
  - Inzicht in bedrijfskundige processen in de school en in strategisch talentmanagement
  - Oog voor innovatie en verandering
  - Een internationale oriëntatie.

  Doelgroep

  Dit is de ideale opleiding voor jou als je leidinggeeft in een andere sector dan het onderwijs, en de ambitie hebt om je leiderschapskwaliteiten toe te passen in de educatieve wereld.

  Over de docent

  Taco Visser is onderwijsadviseur, opleider van leidinggevenden en leraar met hart en ziel.

  Zijn missie is lesgeven en leidinggeven met liefde. Taco's aandacht voor pedagogiek, leiderschap, zingeving, identiteit en traditie van scholen maken hem de ideale mentor voor schoolleiders van de toekomst.

  Studiebelasting

  De opleiding duurt 2 jaar en heeft een totale studielast van ongeveer 1260 uur inclusief contacttijd. Dit is 630 uur per jaar, waarin jij optimaal de kans krijgt je te ontplooien als schooldirecteur. Deze structuur is met zorg gekozen om een naadloze overgang te garanderen naar leiderschapsopleidingen op masterniveau.