Opleiding Middenmanagement

Verkenning van leiderschap

De opleiding Middenmanagement vormt de perfecte opstap naar een leidinggevende functie in het onderwijs. Verken de (school)leider in jezelf en werk aan de nodige vaardigheden op het gebied van onderwijs, HR, planning en facilitaire zaken. Ze groei je naar de rol van manager en cultuurbewaker die de organisatie draaiende houdt.

Wij leren je de fijne kneepjes van het vak. Hoe word je een sparringpartner voor de directie? Hoe zorg je dat onderwijs, HR, planning  en facilitaire zaken op rolletjes lopen? Alle aspecten van het middenmanagement komen aan bod. Je ontwikkelt jezelf als manager en cultuurbewaker.

Deze achtdaagse opleiding start bij jezelf: je ontdekt hoe je de touwtjes stevig in handen krijgt, zowel in je privéleven als op het werk. Je wordt je bewust van je doelen en hoe je die kunt bereiken. Reflectieverslagen helpen je daarbij. In het tweede deel leer je de situatie in je eigen organisatie naar je hand te zetten. Bijvoorbeeld door samen met andere deelnemers te oefenen hoe je een actieonderzoek vormgeeft.

In deze leergang leer je hoe je:

 • Jezelf ontwikkelt als leidinggevende
 • Leiding geeft aan actieonderzoek
 • Jezelf en je actieonderzoek presenteert
 • Effectief vergadert
 • Door financiële basiskennis kunt begroten

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Situationeel leiderschap (Hershey & Blanchard)
 • Managerial Grid (Blake & Mouton)
 • Time- en verandermanagement (John Kotter)
 • Effectief, persoonlijk en publiek leiderschap

Zie ook: ‘Het kan ook een opstapje betekenen’

Aankomende opleidingsdata

  Meer informatie

  Opbouw

  Deze achtdaagse leergang is opgebouwd van binnen naar buiten: eerst komt het persoonlijk leiderschap (leiding geven aan je eigen leven en werk) aan bod, daarna de buitenkanten van het domein. Het eerste deel mondt uit in het bewust worden van wie je in het werk wil zijn en wil betekenen (het Wie). Het tweede gedeelte gaat meer over de praktijk van alledag op een aantal belangrijke gebieden en hoe dat goed te doen (het Hoe en Wat).

  Opbrengsten

  Je weet of leidinggeven iets voor jou is (of niet). Je bent beter toegerust om je huidige werk te doen. Je bent een betere gesprekspartner voor je directeur. Er is meer (gedeeld) leiderschap in de organisatie. Je bent een ervaring in leidinggeven aan ontwikkelingen rijker wat een mogelijk effect heeft op de kwaliteit van de school.

  Data

  De leergang bestaat uit 8 eendaagsen

  Startdatum: 21 november 2024
  21 november, 19 december 2024, 28 januari, 4 februari, 20 maart, 3 april, 13 mei en 17 juni 2025

  Startdatum 8 april 2025
  8 april, 22 mei, 5 juni, 19 juni, 3 juli, 18 september, 2 oktober, 30 oktober 2025

  Prijs

  • Ledenprijs: € 3.095
  • Prijs: € 3.295

  Prijzen per 1 september 2024:

  • Ledenprijs: € 3.795
  • Prijs: € 3.795

  De AVS Academie behoudt het recht om tussentijdse prijsverhogingen door te voeren.

  Locatie

  AVS
  Herenstraat 35
  Utrecht

  Doelgroep

  Je geeft leiding aan collega’s zonder eindverantwoordelijkheid (je bent bouwcoördinator, adjunct-directeur, afdelingsleider) of je hebt de ambitie om een dergelijke leidinggevende positie te gaan vervullen. Je hebt minimaal drie jaar ervaring als onderwijsgevende of in een onderwijsondersteunende functie (OOP).

  Certificering

  Afronding van de opleiding en uitreiking van het certificaat vinden plaats na voldoende beoordeling van alle uitgevoerde opdrachten die je weergeeft in jouw portfolio. Met name de beoordeling van het uitgevoerde actieonderzoek weegt daarin zwaar.

  Studiebelasting

  De studiebelasting van deze opleiding omvat 160 uren, waarvan:

  • Voorbereidingsuren: 96 uur
  • Contacturen: 64 uur

Wat vonden anderen van deze opleiding?

‘Je krijgt een goed beeld van de taken van een leidinggevende in het onderwijs. Voor mij werd het door de opleiding duidelijk waar ik in de toekomst zou willen staan.’

Deelnemer Middenmanagement

‘Ik vergroot mijn cirkel van invloed in de school en ik neem alle dingen die ik heb geleerd (vergaderen, de leiderseigenschappen, verwachtingen stellen) daarin mee.’

Deelnemer Middenmanagement

Vorige slide Volgende slide