Opleiding Middenmanagement

Verkenning van leiderschap

Als middenmanager vorm je het hart van de organisatie:  je bent de ogen en oren van de directie en houdt de organisatie draaiend. Wil je doorgroeien naar een managementfunctie door jezelf op beide gebieden verder te ontwikkelen?

Deze opleiding middenmanagent is de perfecte opstap naar een leidinggevende functie. Je leert de fijne kneepjes van het vak. Hoe word je een sparringpartner voor de directie? Hoe zorg je dat onderwijs, HR, planning  en facilitaire zaken op rolletjes lopen? Alle aspecten  van  middenmanagement  komen aan bod. Je ontwikkelt jezelf als  manager en cultuurbewaker.

Deze achtdaagse leergang start bij jezelf: je ontdekt hoe je de touwtjes stevig in handen krijgt, zowel in je privéleven  als op het werk. Je wordt je bewust van je doelen en hoe je die kunt bereiken. Reflectieverslagen helpen je daarbij. In het tweede deel leer je de situatie in je eigen organisatie naar je hand te zetten. Bijvoorbeeld door samen met andere deelnemers te oefenen hoe je een actieonderzoek vormgeeft.

In deze leergang leer je hoe je:

 • Jezelf ontwikkelt als leidinggevende
 • Leiding geeft aan actieonderzoek
 • Jezelf en je actieonderzoek presenteert
 • Effectief vergadert
 • Door financiële basiskennis kunt begroten

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Situationeel leiderschap (Hershey & Blanchard)
 • Managerial Grid (Blake & Mouton)
 • Time- en verandermanagement (John Kotter)
 • Effectief, persoonlijk en publiek leiderschap

Zie ook: ‘Het kan ook een opstapje betekenen’

Aankomende opleidingsdata

  Meer informatie

  Doelgroep

  Je geeft leiding aan collega’s zonder eindverantwoordelijkheid (je bent bouwcoördinator, adjunct-directeur, afdelingsleider) of je hebt de ambitie om een dergelijke leidinggevende positie te gaan vervullen. Je hebt minimaal drie jaar ervaring als onderwijsgevende of in een onderwijsondersteunende functie (OOP).

  Data

  De leergang bestaat uit 8 eendaagsen

  Startdatum: 18 september 2023
  18 september, 9 oktober, 6 november, 11 december 2023, 15 januari, 5 februari, 4 maart, 18 maart 2024

  Startdatum: 11 april 2024
  11 april, 17 mei, 6 juni, 21 juni, 12 september, 11 oktober, 7 november en 28 november 2024

  Locatie

  AVS
  Herenstraat 35
  Utrecht

  Prijs

  • Ledenprijs: € 3.095
  • Prijs: € 3.295

  De AVS Academie behoudt het recht om tussentijdse prijsverhogingen door te voeren.

  Studiebelasting

  160 uur, waarvan 96 voorbereidingsuren en 64 contacturen

  Opbouw

  Deze achtdaagse leergang is opgebouwd van binnen naar buiten: eerst komt het persoonlijk leiderschap (leiding geven aan je eigen leven en werk) aan bod, daarna de buitenkanten van het domein. Het eerste deel mondt uit in het bewust worden van wie je in het werk wil zijn en wil betekenen (het Wie). Het tweede gedeelte gaat meer over de praktijk van alledag op een aantal belangrijke gebieden en hoe dat goed te doen (het Hoe en Wat).

  Opbrengsten

  Je weet of leidinggeven iets voor jou is (of niet). Je bent beter toegerust om je huidige werk te doen. Je bent een betere gesprekspartner voor je directeur. Er is meer (gedeeld) leiderschap in de organisatie. Je bent een ervaring in leidinggeven aan ontwikkelingen rijker wat een mogelijk effect heeft op de kwaliteit van de school.

  Certificering

  Afronding van de leergang en uitreiking van het certificaat vinden plaats na voldoende beoordeling van alle uitgevoerde opdrachten die je weergeeft in jouw portfolio. Met name de beoordeling van het uitgevoerde actieonderzoek weegt daarin zwaar.

  Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

  Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

  Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

  Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

  Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

  Mag de AVS Academie een opleiding of training annuleren?

  Bij onvoldoende inschrijving kan een specifiek professionaliseringsaanbod door de AVS Academie geannuleerd worden. Het is mogelijk dat u dezelfde activiteit op een andere datum krijgt aangeboden. U bent dan geheel vrij hier al dan niet op in te gaan. Uiterlijk twee weken voor de uitvoeringsdatum ontvangt u hierover bericht.

Wat vonden anderen van deze opleiding?

‘Je krijgt een goed beeld van de taken van een leidinggevende in het onderwijs. Voor mij werd het door de opleiding duidelijk waar ik in de toekomst zou willen staan.’

Deelnemer Middenmanagement

‘Ik vergroot mijn cirkel van invloed in de school en ik neem alle dingen die ik heb geleerd (vergaderen, de leiderseigenschappen, verwachtingen stellen) daarin mee.’

Deelnemer Middenmanagement

Vorige slide Volgende slide