Effectief, waarderend en met plezier leidinggeven aan de kwaliteit van onderwijs én aan jezelf  

De schoolleider die in de basis handelt en spreekt vanuit waardering, maakt van het onderwijs een aantrekkelijke plek om te werken en te leren. Waarderend leidinggeven brengt positieve energie in de school, versterkt de kwaliteit en legt de basis voor een verbetercultuur binnen jouw organisatie.

Tijdens de leergang Waarderend Leidinggeven ontwerp je een waarderende manier van kwaliteitszorg. De focus ligt allereerst op het versterken van jouw waarderende grondhouding. Je eigent je de theorie van het waarderend actieonderzoek (Appreciative Inquiry) toe en ontwikkelt je vaardigheden in het voeren van een waarderend gesprek. Vervolgens bereid je een waarderend actieonderzoek voor en voert deze uit in de praktijk van je eigen school. Aan de hand van de uitkomsten van dit actieonderzoek reflecteer je op jouw perceptie en bestaande schoolconcept voor kwaliteit. Ten slotte verken je de transfermogelijkheden van het waarderend actieonderzoek in jouw onderwijspraktijk. Met het certificaat in handen kun je leiderschap zonder waarderend handelen niet langer voorstellen.

In deze leergang leer je:

 • tijdens intervisiemomenten reflecteren op je eigen onderzoekende en nieuwsgierige houding en handelen
 • vanuit meer inzicht in jezelf en de ander (Insights Discovery) jouw waarderende grondhouding te versterken en te anticiperen op de behoeften van teamleden en collega’s
 • hoe je een waarderend gesprek voert en waarderende intervisiemomenten met mededeelnemers in de eigen school kunt begeleiden
 • wat de theorie van waarderend actieonderzoek inhoudt (Appreciative Inquiry) en hoe je deze toepast in de praktijk
 • een waarderend actieonderzoek uitvoeren in de praktijk van jouw eigen school en op basis van de uitkomst volgende stappen te formuleren en beleidskeuzes te verantwoorden.
 • je onderwijsopdracht herformuleren en deze te vertalen naar een herontwerp van de kwaliteitszorg
 • de transfermogelijkheden van waarderend actie onderzoek toepassen en de opgedane inzichten over kwaliteitsmanagement te verankeren in de eigen school
 • je ervaring, inzichten en deskundigheid toepassen in gesprek met (de eigen) bestuurder(s) in een verkenning naar de transfermogelijkheden van waarderend actieonderzoek naar andere beleidsterreinen

 

Aankomende opleidingsdata

Opmerking certificering

Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

Professionaliseringsthema’s:

 • Persoonlijk leiderschap
 • Onderzoeksmatig werken
 • Kwaliteitsmanagement

Herregistratiewaarde:

100 %

In samenwerking met

 

Contactpersoon

Dianne FrankeDianne Franke
Programmamanager AVS Academie
d.franke@avs.nl
030-2361010

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

Kan ik mijn inschrijving voor de AVS Academie annuleren?

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

 • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
 • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.

Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.