Leergang Ouderbetrokkenheid

Praktische tools om samen met je collega’s ouderbetrokkenheid effectief en efficiënt vorm te laten geven

Natuurlijk willen alle medewerkers werken aan ouderbetrokkenheid, maar hoe krijg je ouders in beweging? Hoe ga je om met mondige ouders en hoe krijg je ouderbetrokkenheid op je school op een hoger plan? Immers kinderen worden beter van ouderbetrokkenheid. Of is het andersom: hoe raken medewerkers zó betrokken op ouders dat ouders zich constructief opstellen zodat het in elk geval (nog) minder werkstress maar ook minder werkdruk (tijd) kost.

Een leergang van 2 dagen die schoolleiders op basis van theorie, onderzoek en opdrachten heel veel praktische tools geeft om collega’s ouderbetrokkenheid effectief en efficiënt vorm te laten geven.

Aankomende opleidingsdata

  Meer informatie

  Doelgroep

  Deze twee dagen zijn uitermate geschikt voor directies, schoolleiders met zijn/haar adjunct(en), managementteams en bestuurders in het onderwijs die zowel persoonlijk als team willen floreren.

  Data

  De leergang bestaat uit 2 eendaagsen.

  Startdatum: 27 februari 2024 (VOL)
  27 februari en 2 april 2024

  Startdatum: 13 juni 2024
  13 juni en 4 juli

  Startdatum: 24 september 2024
  24 september en 12 november,

  Locatie

  Centraal in Utrecht

  Prijs

  • Ledenprijs: € 2.545
  • Prijs: € 2.695

  Prijs per 1 september 2024

  • Ledenprijs: € 2.895
  • Prijs: € 2.995

  De AVS Academie behoudt het recht om tussentijdse prijsverhogingen door te voeren.

  Studiebelasting

  80 uur, waarvan 64 voorbereidingsuren en 16 contacturen

  Opbouw

  De eerste dag bestaat voornamelijk uit theorie: wetenschappelijke inzichten worden gelinkt aan vele praktijkvoorbeelden van de trainer maar vooral ook van de deelnemers zelf.

  Tussen dag 1 en dag 2 ga je op jouw eigen manier aan het werk met één hele praktische opdracht: namelijk hoe gaat je ouderbetrokkenheid op jouw school in de komende tijd vormgeven. Je krijgt daarvoor tools (onder andere het splinternieuwe Basisboek Coördinator Ouderbetrokkenheid) en maakt een PowerPointpresentatie die je op dag 2 aan jouw medecursisten presenteert. Daarnaast loopt je wellicht tegen (praktische) vragen aan over ouderbetrokkenheid in de praktijk, of het nu om medewerkers, ouders of bijvoorbeeld implementatie van andere vormen van ouderbetrokkenheid gaat. Deze vragen kun je tussen dag 1 en 2 bij de trainer indienen, die hij gebruikt als input voor de tweede bijeenkomst.

  Tijdens de tweede dag presenteer je jouw eigen aanpak hoe je ouderbetrokkenheid naar een hoger plan tilt op jouw school. Gedegen, creatief en passend bij jouw school. Van de andere cursisten ontvang je feedback, zodat je plan nóg beter wordt. Daarnaast worden alle vragen behandeld die jij of jouw medecursisten hebben ingebracht tussen de eerste en de tweede dag.

  Leerdoelen

  1. je weet wat ouderbetrokkenheid inhoudt en kent de belangrijkste onderzoeken over ouderbetrokkenheid;
  2. je kent de verschillende modellen om ouderbetrokkenheid structureel en duurzaam vorm te geven op hun school en maakt jouw keus of en met welk theoretisch model je ouderbetrokkenheid op jouw school wilt vormgeven;
  3. je vertaalt deze keus in een plan om ouderbetrokkenheid op jouw eigen school te vergroten;
  4. je leert hoe je ouderbetrokkenheid in kunt zetten om van jongs af aan het eigenaarschap van de leerling te vergroten;
  5. je weet hoe jij en jouw collega’s effectief en efficiënt met ouders kunnen samenwerken;
  6. je reflecteert op de huidige vormen van ouderbetrokkenheid op jouw school (startgesprekken, tienminutengesprekken) op basis van de (oorspronkelijke) bedoeling van deze vormen en maakt keuzes welke vormen zij willen (blijven) inzetten;
  7. je bent je (nog) meer bewust van het eigen handelen van de professional in de samenwerking met leerlingen en ouders;
  8. je ontdekt dat het meeste gedrag van ouders een afspiegeling is van het teamgedrag, en je weet hoe je de cultuur bínnen de school zodanig kunt beïnvloeden dat er een effectieve en veilige cultuur met en tussen ouders ontstaat;
  9. je hebt (nog meer) kennis van de verschillende etnische achtergronden van ouders en de gevolgen voor het vormgeven van ouderbetrokkenheid en hoe je die verschillen in kunt zetten;
  10. je leert hoe je collega’s kunnen enthousiasmeren om werk te maken van ouderbetrokkenheid in het belang van het kind.

  Certificering

  Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

  Professionaliseringsthema’s:

  • Wildcard

  Herregistratiewaarde:

  • 35%

  Hoe werkt de wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van AVS Academie?

  Als Registerdirecteur Onderwijs (RDO) maak je na de basisopleiding werk van je ontwikkeling. Eén keer in de vijf jaar laat je zien dat jij je hebt ontwikkeld. Aan je ontwikkeling wordt een herregistratiewaarde in punten toegekend. Iedere vijf jaar haal je minimaal 100 punten. AVS Academie geeft de afronding van een leergang door aan het Schoolleidersregister PO.

  De leergangen van AVS Academie hebben een herregistratiewaarde. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

  Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van AVS Academie?

  Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen of trainingen kan via het inschrijfformulier.

  Bij een vraag inzake coaching of advies op maat stuur je een e-mail naar academie@avs.nl.

  Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

  Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

  Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van AVS Academie?

  AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor opleidingen, leergangen en trainingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse leergangen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.

  AVS Academie behoudt het recht om tussentijdse prijsverhogingen door te voeren.

  Kan ik mijn inschrijving voor AVS Academie annuleren?

  Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

  • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
  • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

  Wel kan de deelnemer zich in alle gevallen door een collega laten vervangen.

  Bekijk onze algemene voorwaarden.