Leergang Ouderbetrokkenheid

Praktische tools voor heldere en constructieve communicatie met ouders

 • Verbeter de samenwerking tussen schoolleiders, leraren en ouders om samen de onderwijservaring van het kind te verbeteren 
 • Leer verschillende strategieën en modellen kennen om ouderbetrokkenheid structureel vorm te geven  
 • Word je bewust van je eigen handelen en ontdek hoe je collega’s kunnen enthousiasmeren  

Natuurlijk wil iedereen binnen de school werken aan ouderbetrokkenheid, maar hoe krijg je ouders in beweging? Hoe ga je om met mondige ouders en hoe krijg je ouderbetrokkenheid op je school op een hoger plan? Immers kinderen worden beter van ouderbetrokkenheid. Of is het andersom: hoe raken medewerkers zó betrokken op ouders dat ouders zich constructief opstellen zodat het in elk geval (nog) minder werkstress maar ook minder werkdruk (tijd) kost.

Een leergang van 2 dagen die schoolleiders op basis van theorie, onderzoek en opdrachten heel veel praktische tools geeft om collega’s ouderbetrokkenheid effectief en efficiënt vorm te laten geven.

Hoe ouders en scholen conflicten kunnen vermijden en beter kunnen samenwerken
Er zijn meerdere partijen het overgrote deel van hun dag bezig met het welbehagen van kinderen. Het is dan niet gek dat meningsverschillen ontstaan over de manier waarop dat gebeurt. Dat deze meningsverschillen ontaarden in conflicten en soms zelfs juridisch getouwtrek is te betreuren. Er is wel een aantal oorzaken voor aan te wijzen; deze bespreken we in deze whitepaper. Ook gaan we in op manieren om conflicten te vermijden en de band tussen school en ouder te verbeteren. Dit komt niet alleen ten goede van deze twee partijen, maar ook van het kind.
Download deze whitepaper

Aankomende opleidingsdata

  Meer informatie

  Voor wie is deze leergang?

  Jij wilt de ouderbetrokkenheid op jouw school naar een hoger niveau tillen. Begrijpelijk! Sta je voor uitdagingen zoals het creëren van een ‘positieve’ relatie tussen school en ouders, het vergroten van ouderparticipatie of het effectief communiceren met ouders.  
   
  Merk je dat ouders weinig tijd hebben, ouders wantrouwend kunnen zijn, er taal- of culturele barrières zijn en je juist daar een oplossing voor zoekt. 

  Of komt je wens voort uit jouw drive om het leerproces van leerlingen te ondersteunen, het welzijn van leerlingen te bevorderen en de schoolgemeenschap te versterken. In deze situaties is deze leergang is perfect voor jou. 

  Is jouw vraagstuk meeromvattend? Wil je met alle facetten van onderwijscommunicatie aan de slag. Bekijk dan de Leergang Communicatie

  Programma

  De eerste dag bestaat voornamelijk uit theorie: wetenschappelijke inzichten worden gelinkt aan vele praktijkvoorbeelden van de trainer maar vooral ook van de deelnemers zelf.

  Tussen dag 1 en dag 2 ga je op jouw eigen manier aan het werk met één hele praktische opdracht: namelijk hoe gaat je ouderbetrokkenheid op jouw school in de komende tijd vormgeven. Je krijgt daarvoor tools (onder andere het splinternieuwe Basisboek Coördinator Ouderbetrokkenheid) en maakt een PowerPointpresentatie die je op dag 2 aan jouw medecursisten presenteert. Daarnaast loopt je wellicht tegen (praktische) vragen aan over ouderbetrokkenheid in de praktijk, of het nu om medewerkers, ouders of bijvoorbeeld implementatie van andere vormen van ouderbetrokkenheid gaat. Deze vragen kun je tussen dag 1 en 2 bij de trainer indienen, die hij gebruikt als input voor de tweede bijeenkomst.

  Tijdens de tweede dag presenteer je jouw eigen aanpak hoe je ouderbetrokkenheid naar een hoger plan tilt op jouw school. Gedegen, creatief en passend bij jouw school. Van de andere cursisten ontvang je feedback, zodat je plan nóg beter wordt. Daarnaast worden alle vragen behandeld die jij of jouw medecursisten hebben ingebracht tussen de eerste en de tweede dag.

  Wat leer je?

  Leerdoelen Schoolleidersregister PO

  • Wildcard

  Herregistratiewaarde: 35 punten

  Wat leer je?

  • je weet wat ouderbetrokkenheid inhoudt en kent de belangrijkste onderzoeken over ouderbetrokkenheid;
  • je kent de verschillende modellen om ouderbetrokkenheid structureel en duurzaam vorm te geven op hun school en maakt jouw keus of en met welk theoretisch model je ouderbetrokkenheid op jouw school wilt vormgeven;
  • je vertaalt deze keus in een plan om ouderbetrokkenheid op jouw eigen school te vergroten;
  • je leert hoe je ouderbetrokkenheid in kunt zetten om van jongs af aan het eigenaarschap van de leerling te vergroten;
  • je weet hoe jij en jouw collega’s effectief en efficiënt met ouders kunnen samenwerken;
  • je reflecteert op de huidige vormen van ouderbetrokkenheid op jouw school (startgesprekken, tienminutengesprekken) op basis van de (oorspronkelijke) bedoeling van deze vormen en maakt keuzes welke vormen zij willen (blijven) inzetten;
  • je bent je (nog) meer bewust van het eigen handelen van de professional in de samenwerking met leerlingen en ouders;
  • je ontdekt dat het meeste gedrag van ouders een afspiegeling is van het teamgedrag, en je weet hoe je de cultuur bínnen de school zodanig kunt beïnvloeden dat er een effectieve en veilige cultuur met en tussen ouders ontstaat;
  • je hebt (nog meer) kennis van de verschillende etnische achtergronden van ouders en de gevolgen voor het vormgeven van ouderbetrokkenheid en hoe je die verschillen in kunt zetten;
  • je leert hoe je collega’s kunnen enthousiasmeren om werk te maken van ouderbetrokkenheid in het belang van het kind.

  Praktische informatie (prijs, data, locatie etc.)

  Prijs

  • € 2.895 (leden)
  • € 2.995 (niet-leden)

  Aantal dagen

  • De leergang bestaat uit 2 eendaagsen.

  Data

  • Startdatum: 24 september 2024 (VOL)
   24 september en 12 november 2024
  • Startdatum: 14 januari 2025
   14 januari en 13 februari 2025

  Locatie

  • Centraal in Utrecht

  Studiebelasting

  De studiebelasting van deze leergang omvat 80 uren, waarvan:

  • Voorbereidingsuren: 64 uur
  • Contacturen: 16 uur

  Meer informatie over de academie en inschrijving vind je bij onze veel gestelde vragen (opent in een nieuw venster)

  De AVS Academie behoudt het recht om tussentijdse prijsverhogingen door te voeren.