Maak de omslag naar toekomstgericht leren

Leren van fouten is de eerste stap naar persoonlijke groei. Hoe kun jij toekomstige fouten voorzien en daarvan leren? Van je eigen school een lerende organisatie maken en zo het verschil maken in tijden dat veranderingen in de onderwijssector elkaar in hoog tempo opvolgen?

Archetypen en vastgeroeste denkwijzen zijn vaak de oorzaak van fouten. Zoals Einstein al zei: “De problemen die we veroorzaakt hebben, kunnen niet opgelost worden op het niveau van denken dat ze geschapen heeft.” Dat vraagt om een andere manier van leren. Om een U-turn in onze manier van denken en doen, ofwel: Theorie U. In deze leergang leer je vaste patronen los te laten. Zo ontwikkel je een manier van denken en doen waarmee je toekomstige fouten voorkomt.

Je leert eerst wat het U-proces inhoudt. Vervolgens behandelen we de vijf verschillende fasen van Theorie U in vier lesdagen. Om de koppeling te maken met de dagelijkse praktijk, discussieer en evalueer je uitgebreid met collega schoolleiders en docenten.

In deze leergang leer je:

 • De vijf stappen van Theorie U toe te passen
 • De omslag te maken naar toekomstgericht leren
 • Jezelf en je school te stimuleren om een lerende organisatie te worden

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Theorie U: seeing, sensing, presencing, creating en evolving
 • Zelflerende organisatie
 • Omgaan met bronnen van weerstand: de stemmen van het oordeel, het cynisme en de angst

 

Opmerking over de locatie
We maken als Academie per leergang de afweging of deze hybride, online of uitsluitend live verzorgd kan worden. In het geval van deze leergang is in overleg met Jan Jutten besloten dat de inhoud zich niet leent voor online/hybride aanbod. Wel zullen, in samenwerking met de locatie, de maatregelen die op dat moment van toepassing zijn gehanteerd worden (1,5 meter afstand, handhygiëne, QR-code bij horecalocaties).

 

Reacties
‘Ik heb belangrijke inzichten opgedaan: het belang van innerlijke drijfveren als hefboom voor succesvolle ontwikkeling; de kracht van benaderen vanuit eco in plaats van ego; Het achterlaten van het verleden om te komen tot verandering.’
‘Basis voor een goede start. Terug naar de kern.’

Let op! Leergangen die starten in 2023 hebben een verhoogd tarief.

Aankomende opleidingsdata

Opmerking certificering

Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

Professionaliseringsthema’s:

 • Persoonlijk leiderschap
 • Visiegestuurd onderwijs

Herregistratiewaarde:

 • 35%

In samenwerking met

Contactpersoon

Dianne FrankeDianne Franke
Programmamanager AVS Academie
d.franke@avs.nl
030-2361010

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

Kan ik mijn inschrijving voor de AVS Academie annuleren?

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

 • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
 • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.

Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.