Haal meer uit de samenwerking met je team
Een goede onderlinge samenwerking zorgt voor minder werkdruk, meer intrinsieke motivatie, een prettige sfeer en betere prestaties. Hoe creëer je die positieve flow voor jezelf, je team en school?
Aan de hand van het Teamflow-model leer je de samenwerking onder medewerkers te verbeteren. Dit model biedt je de benodigde hulpmiddelen en voorwaarden. Bijvoorbeeld hoe je het aanwezige talent in kaart brengt en ieders talent benut. Je ontdekt hoe je stapsgewijs alle bouwstenen inzet om je eigen doelen – en die van je team en school – te bereiken.
Wat zijn de uitdagingen binnen je eigen organisatie: zorgen nevenactiviteiten bijvoorbeeld voor meer werkdruk? Met minder succesvolle projecten, stress en een negatieve sfeer als gevolg? In een intakegesprek zet je jouw leerdoelen op een rijtje. Vervolgens probeer je die in zes bijeenkomsten te realiseren. Dat doe je aan de hand van theorie, discussies, workshops, een groepsinterview met een organisatiepsycholoog, Tedtalk en een eindopdracht.
In deze leergang leer je:
- Medewerkers effectief en prettig te laten samenwerken
- Hoe samenwerking zorgt voor een balans tussen plezier en presteren
- Hoe je samen met je team uitdagingen binnen de eigen organisatie aanpakt
Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:
- Positieve organisatiepsychologie
- Flow- en teamflow-methode
- Gefocuste samenwerking
Doelgroep
Voor schoolleiders uit het primair en voortgezet onderwijs die zich willen bekwamen in het creëren van een gezond en productief samenwerkingsklimaat in één of meerdere teams. Vooral geschikt als je als schoolleider leidinggeeft aan mensen die op de werkvloer in vaak wisselende groepen aan gezamenlijke opdrachten werken.
Inhoud
Meer informatie over de inhoud:
De leergang bestaat uit zes bijeenkomsten van een dag waarin de deelnemers interactief meegenomen worden in het gedachtegoed over flow en teamflow, en breder de positieve organisatiepsychologie. Flow en teamflow worden toegankelijk en toepasbaar gemaakt aan de hand van theorie, praktische voorbeelden en reflectie op eigen f lowervaringen in het werk en daarbuiten. We plaatsen de teamflow-theorie ook in het breder perspectief van team- en organisatieontwikkeling, met bestaande theorieën en modellen bieden we zo een overzicht. In deze leergang leren schoolleiders hoe ze zelfstandig het teamflow-model kunnen implementeren binnen de eigen organisatie. Dit o.a. ook gepaard met praktische tools zoals het Teamflow Canvas, de Teamflow Game en de Teamflow App.
De centrale leervraag van deze leergang luidt: Hoe kunnen schoolleiders ervoor zorgdragen dat de medewerkers in de organisatie in korte tijd met elkaar tot een gefocuste samenwerking komen in (wisselende) teams, met daarin een juiste balans tussen plezier en prestatie?
Het teamflow-model biedt een handreiking waarin professionals stapsgewijs aan het juiste samenwerkingsklimaat kunnen werken. Het teamflow-model is als het ware een teambouwdoos die inzicht geeft in welke condities je nodig hebt om tot een effectieve samenwerking te komen. Bestaande teammodellen zoals die van Tuckman, Hackman, Carron of Lencioni waar in de leergang ook aandacht voor is, vormen hiermee een mooi geheel.
Daarnaast gaat het teamflow-model uit van inclusiviteit, talent en welzijn van de teamleden waardoor optimale prestaties in de juiste balans en harmonie werkelijkheid kunnen worden. Kennis van en werken met het teamflowgedachtegoed leidt tot aantoonbaar betere prestaties van medewerkers alsook de organisatie als geheel. Daarnaast creëert het een positief werkklimaat, gekenmerkt door duidelijke kaders, een open, veilige en positieve omgeving met meer onderling vertrouwen, waar wordt gewerkt vanuit intrinsieke motivatie.
Schoolleidersregister PO
Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.
Professionaliseringsthema’s:
• Persoonlijk leiderschap
• Verandermanagement
• Visiegestuurd onderwijs
Herregistratiewaarde: 70%
Opbrengsten
U krijgt zicht op de theorie en praktijk van flow, teamflow en de positieve organisatiepsychologie. Daarnaast biedt het u een helder perspectief en handreikingen om in een overkoepelende organisatie in korte tijd tot gefocuste samenwerking te komen waarin de balans tussen plezierig werken en presteren voor alle medewerkers aanwezig is.
Programma
Meer informatie over het programma:
Bijeenkomst 1
Positieve psychologie, flow, en teamflow
• Kennismaking via een ‘personal ambition carousel’
• Introductie op de flow- en teamflow- theorie
• Teamflow Experience aan de hand van een leuke activiteit en reflectie hierop (i.s.m. Michiel Westerhuis)
Bijeenkomst 2
• De onderlinge relaties tussen collectieve ambities, teamontwikkeling en besturing van organisaties
• Een actueel overzicht van modellen en instrumenten voor teamontwikkeling in relatie tot het inrichten en besturen van organisaties
• Groepsinterview met Prof. dr. ing. Mathieu Weggeman
• Reflectie op jouw persoonlijke rol als veranderaar
Bijeenkomst 3
Systeemdynamica van het Team De theorie van systeemdynamica
• Gedrag en de invloed van gedrag vanuit het model van de systeemdynamica (i.s.m. Dr. Bob Walrave).
• De processtappen in het model van systeemdynamica inzetten voor het analyseren van vraagstukken en formuleren van oplossingen voor deze vraagstukken
• Reflectie van jouw persoonlijke rol als veranderaar in het systeem
Bijeenkomst 4
Werken met de Team Flow Monitor
• Introductie en uitleg over het werken met de uitslagen van de ‘Team Flow Monitor’ en de TeamFlow App.
• Reflectie op de persoonlijke rol als schoolleider die coacht en faciliteert.
• Interventies ter bevordering van het teamflow klimaat (deel 1)
• Instructie voor het uitzetten van Team Flow Monitor in eigen team of organisatie • Gastspreker Frank Schreibers over hoop, veerkracht, optimisme, vertrouwen in relatie tot het samenwerken in teams.
• Tedtalk en aansluitend interview met Marc Bertens.
Bijeenkomst 5 (dag- en avondprogramma!)
• Bespreken van de Team Flow Monitor Rapportages
• Instructie hoe men met het team de Team Flow Monitor Rapportage kan bespreken en acties/interventies kan opstellen die het team verder helpen • Interventies ter bevordering van het teamflow klimaat (deel 2)
• Teambuildingsworkshop
Bijeenkomst 6
Inspiratiecarrousel & Interventietoolbox & afsluiting
• Carrousel presentaties
• Het waarborgen van het teamflow klimaat binnen de eigen organisatie
• Opzetten gezamenlijke interventie toolbox voor teamflow
• Reflectie op de eindopdracht en de leergang als geheel en maken van een toekomstplan
Eindopdracht
Tussen bijeenkomst 5 en 6 vindt de individueel coachingsgesprek plaats waar de resultaten met de Team Flow Monitor worden besproken. In overleg wordt tijdens dit gesprek een interventiestrategie bepaald om binnen het eigen team de samenwerking te optimaliseren voor teamflow. Dit gesprek levert de input voor de eindopdracht waarin de deelnemer het opgebouwde portfolio presenteert.
Begeleiding
Begeleiding door:
Dr. Jef van den Hout PDEng
Jef van den Hout heeft een obsessie rondom het onderwerp flow. In december 2016 rondde hij zijn promotieonderzoek naar het theoretische concept teamflow af onder begeleiding van zijn promotor Mathieu Weggeman. De wereld beroemde Flow Professor Mihaly Csikszentmihalyi was onder andere zijn opponent in de promotiecommissie. In de praktijk regisseert Jef op dit moment met zijn opgedane kennis en ervaring teams en organisaties richting teamflow onder de bedrijfsnaam ’Flow Concepts‘ (zie: www.flowconcepts.nl).
Daarnaast is hij gastdocent aan de in de masteropleiding positieve psychologie aan de Universiteit van Aarhus in Denemarken, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Technische Universiteit Eindhoven. Eerder studeerde Jef psychologie aan de Universiteit van Tilburg en Architectural Design Management Systems aan de Technische Universiteit Eindhoven en was hij onder andere actief als adviseur in de woningbouw.
Gastdocenten
De gastdocenten voor deze leergang zijn:
Mathieu Weggeman
Mathieu Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven (mathieuweggeman.nl).
Michiel Westerhuis
Michiel Westerhuis studeerde Drums & Percussie aan het Brabants Conservatorium (docerend musicus en cum laude uitvoerend musicus). Hij is oprichter en muzikaal leider van Medicamento en speelt als drummer/bandleider in diverse bands. Michiel studeerde en speelde ook In Brazilië, met als hoogtepunt het opnemen van een videoclip met Michael Jackson voor het nummer ‘They Don’t Care About Us’. Hij is de oprichter van percussieschool Danza Danza, doceert aan het Tilburgs Conservatorium en begeleidt audities aan de dansacademie Tilburg.
Bob Walrave
Bob Walrave is associate professor van Strategic Management and System Dynamics aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op strategische besluiten in dynamische en complexe situaties. Hij publiceerde zijn werk onder andere in de Journal of Management Studies. Prijs, data en locaties Kijk op de website voor de meest actuele prijzen. Dit is inclusief verplichte literatuur, verblijfs- en cateringkosten. Ga voor actuele data van de cursus, persoonlijk assessment en intakegesprekken naar www.avs.nl/academie/ teamflow Of scan de QR-code hiernaast. Investeringen Een studiebelasting van 143 uren, waarvan 47 contacturen (de intake, de zes opleidingsdagen en de eindopdracht), 48 uren voor zelfstudie en 48 uren voor het uitvoeren van opdrachten binnen de eigen organisatie.